Gest impresionant al comunității românești din Italia dedicat echipei naționale de baschet a României

Echipa națională de baschet masculin a României a participat în aceste zile la a șaptea ediție a turneului internațional „Trentino Basket Cup”, cunoscut și sub denumirea de Trento International Tournament, care are loc anual în orașul Trento. Reprezentativa României a pierdut marţi, 30 iulie, cu scorul de 60-88, partida disputată în faţa Italiei, dar căldura cu care au fost întâmpinați sportivii români de către comunitatea conaționalilor care trăiesc în zonă, i-a impresionat pe italieni.

Comunitatea românească din Trento a organizat trei zile de sărbătoare în cinstea echipei lor naționale, iar jucătorii și personalul tehnic au recunoscut că cea mai bună primire pe care au avut-o vreodată în deplasare.

Luni după-amiază, în colaborare cu Aquila Basket, magazinele alimentare românești din Trento, „Muntenia” și „Transilvania”,  au organizat un bogat bufet tradițional care a fost foarte apreciat de jucătorii echipei naționale a României. La eveniment au participat și consulul de la Milano, Adriana Cupșa Kiselef, consulul onorific al României pentru Trentino Alto Adige, Maurizio Passerotti și preotul paroh al Bisericii Ortodoxe din Trento, Ioan Cătălin Lupăștean.

Imediat după antrenamentele de luni, s-au făcut nenumărate fotografii, selfie-uri și videoclipuri la care jucătorii români au răspuns cu bunăvoință și răbdare, scrie La Voce del Trentino.

Marți seara, la meciul cu Italia s-au strâns zeci de români chiar dacă diferența de pe teren în favoarea italienilor le-a redus la un moment dat din entuziasm. Un moment foarte frumos și emoționant a fost atunci când, la finalul jocului, românii din tribune i-au cântat tradiționalul „La Mulți Ani” lui Emanuel Cățe, baschetbalistul care tocmai ieri, pe 30 iulie, a împlinit 22 de ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„În jocul inaugural al turneului de la Trento, Vulturii și-au măsurat forțele cu puternica națională a Italiei, fiind susținuți din tribune și de mai mulți suporteri din comunitatea românească locală.”, scrie și Federația Română de Baschet.

Cu siguranță echipa națională a României va părăsi Trento cu o amintire frumoasă, iar în același timp, românii care trăiesc acolo vor purta pentru mult timp în suflet aceste trei zile de campionat în care și ei au fost protagoniști.

Români la Turneul internațional „Trentino Basket Cup”. Foto: La Voce del Trentino
Români la Turneul internațional „Trentino Basket Cup”. Foto: La Voce del Trentino

În continuare, România se va lupta pentru locul trei cu reprezentativa Elveţiei, în timp ce finala se va juca între Italia şi Coasta de Fildeş.

Cele patru echipe adunate la start se pregătesc pentru competiţiile oficiale, Italia şi Coasta de Fildeş, pentru Cupa Mondială, iar România şi Elveţia, pentru preliminariile FIBA EuroBasket 2019.