Gheorghe Radu – primul român considerat victimă a sclaviei moderne în Italia. A murit pe câmp la cules de roșii

S-au comemorat recent, nouă ani de la trecerea în neființă a românului Gheorghe Radu, românul considerat victimă a sclaviei moderne în Italia, după ce, extenuat de muncă, și-a dat sufletul pe un câmp în timp ce culegea și încărca roșii. Momentul este cu atât mai dificil cu cât, de curând au fost achitați cei doi inculpați în dosarul deschis pentru moartea românului.

Gheorghe Radu a murit în urma unui infarct, cauzat de oboseala excesivă şi de căldură

În 29 iulie 2008 Gheorghe Radu a fost găsit fără suflare pe un câmpurile din Nuova Cliternia, în centrul Italiei. Bărbatul de 35 de ani din Dorohoi, a plecat de acasă pentru a asigura un viitor mai bun soției Maria și fiicei Valentina. Rezident în Torremagiore, el lucra la negru în agricultură. În acea zi fatidică, a plecat la muncă cu noapta în cap, alături de alți români care culegeau și încărcau roșii. În cursul dimineții, la câteva ore după ce a început munca, lui Gheorghe Radu i s-a făcut rău, s-a prăbușit pe câmp și și-a dat ultima suflare sub ochii colegilor săi de muncă. Înfricoșați de o posibilă intervenție a poliției și de riscul de a fi îndepărtați din Italia pe baza Legii Bossi-Fini, oamenii care munceau alături de el au preferat să-l lase pe câmp și să nu cheme echipele de salvare.

Acuzați de ucidere din culpă: s-ar fi putut împiedica decesul românului dacă ar fi fost supus unui control medical

Nouă ani mai târziu, un magistrat de la Tribunalul din Larino, i-a achitat definitiv pe Domenico Scarano și Edilio Cardinale, proprietarii fermei la care lucra românul, judecați pentru ucidere din culpă în cazul lui Gheorghe Radu. Părțile civile constituite în acest caz, familia muncitoriului român și asociația Tedeschi, susțin că cei doi italieni, pentru care lucra bărbatul din Dorohoi, ar fi putut împiedica decesul acestuia dacă l-ar fi supus unui control medical, în urma căruia se putea identifica patologia cardiacă pe care o avea.Mai multe sindicate și asociații din Italia s-au alăturat în toți acești ani familiei bărbatului din Dorohoi pentru a obține dreptate și au dus cazul atât în Parlament cât și în Consiliul Regional, asociindu-l de fiecare dată cu sclavia modenă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Associazione Sociale e Culturale „Giuseppe Tedeschi” Onlus din Italia, alături de familia românului

„Vom continua să ne luptăm peste tot pentru ca să nu se așeze tăcerea asupra acelei morți la locul de muncă și pentru a i se face dreptate lui Gheorghe și tuturor muncitorilor agricoli exploatați, pentru lucrătorii ”clandestini” sau ”neregulari” (așa-numită muncă la negru) și imigranți care zilnic sunt utilizați pe câmpurile din sud, din Molise și Puglia”, a transmis Asociația Tedeschi cu ocazia celei de-a noua comemorări a lui Gheorghe Radu, informează libertatea.ro.