Green Pass în Italia de la 1 septembrie. Regulile pentru trenuri, autobuze, avioane și nave

Începând de miercuri, 1 septembrie, obligația prezentării certificatului digital Covid va fi extinsă în Italia și în sectorul transporturilor, în școli și universități.

Persoanele care vor călători cu avionul, trenul, autobuzul, vaporul sau feribotul vor trebui să respecte regulile introduse prin decretul aprobat la 6 august, care prevede deținerea și prezentarea organelor de control abilitate a certificatului COVID care să ateste una din următoarele situații: vaccinarea sau testarea sau trecerea prin boală.

Măsura se aplică de asemenea și personalului școlar și universitar, precum și pentru studenții din diferite universități.

Pentru a obține certificatul digital Covid, așa cum se știe acum, este suficientă o doză de vaccin (va fi valabil la 15 zile după prima doză) sau persoana a avut Covid în ultimele 6 luni și s-a vindecat sau deține rezultatul negativ al unui test Covid efectuat cu cel mult 48 de ore înainte.

În cazul călătoriilor naționale cu avionul:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Green pass-ul, așa cum este el numit în Italia, va fi obligatoriu pentru toate zborurile interne. El este deja necesar pentru a călători în UE, cu condiția să fi trecut 14 zile de la finalizarea ciclului de vaccinare.

De la 1 septembrie, pentru a călători în interiorul Italiei, va trebui însă ca persoana să fi primit cel puțin o doză de vaccin sau să fie vindecată de Covid sau să aibă un test Covid cu rezultat negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte de îmbarcare.

Navele și feriboturile

Green Pass devine obligatoriu de la 1 septembrie pentru accesul pe navele și feriboturilor care efectuează transport inter-regional. Dacă feribotul face legătura între două destinații din aceeași regiune, nu va fi necesar Green pass-ul. Singura excepție se referă la conexiunile maritime din strâmtoarea Messina: deși implică două regiuni (Sicilia și Calabria),Greeb pass-ul nu va fi necesar pe feriboturi.

Trenuri

Obligația călătorului de a deține Green Pass se referă doar la trenurile tip Intercity, Intercity Notte și Alta Velocita​​(adică toate „Săgețile”). Prin urmare, nu există o certificare obligatorie pentru trenurile regionale, chiar dacă acestea fac legătura între regiuni.

Autobuze

Certificatul Covid va fi obligatoriu pentru autobuzele care efectuează un serviciu „continuu sau periodic” pe o rută care leagă mai mult de două regiuni. Obligația de a deține Green Pass va fi și pentru autobuzele utilizate pentru servicii de închiriere cu șofer (cu excepția celor angajate în servicii de transport public local și regional).

Metrou și autobuze urbane

Călătorii vor avea acces fără Green Pass pentru transportul local: metrourile, autobuzele urbane și regionale sunt excluse de la această regulă.

Excepțiile de la regulă:

Copiii sub 12 ani și persoanele care nu pot fi vaccinate din motive de sănătate vor putea utiliza serviciile de transport menționate (avioane, trenuri, nave și autobuze) fără Green Pass, pe baza certificării medicale eliberate conform criteriilor definite de Ministerul Sănătății.