Green Pass obligatoriu în Italia pentru lucrătorii casnici. Cei care refuză ar putea fi concediați

Italia a devenit prima ţară membră a UE care instituie certificatul sanitar COVID-19 obligatoriu pentru angajaţi, atât în sectorul public cât şi în cel privat, începând de la 15 octombrie.

În ceea ce privește sectorul lucrătorilor casnici (îngrijitoare, menajere, bone, majordomi, bucătari, guvernante etc), aceștia vor fi obligați, la fel ca toți ceilalți salariați, să dețină certificatul COVID-19.

Decizia guvernului italian provoacă însă şi semne de întrebare asupra modului în care vor fi efectuate controalele. Decretul stabilește că angajatorii, atât cei din ​​sectorul public, cât și în cel privat, „definesc procedurile de operare pentru organizarea controalelor”.

Pentru lucrătorii casnici ar fi de datoria unui familiar al persoanei asistate să controleze dacă lucrătorul deține Green Pass. Unele îngrijitoare nu locuiesc însă decât cu persoana de care au grijă și care în multe cazuri nu are capacitatea de a controla dacă badanta are sau nu certificat COVID.

Mai există alte trei probleme, așa cum subliniază experții din sector, care nu trebuie subestimate:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  • că mulți lucrători casnici lucrează ilegal, la negru;
  • că mulți dintre ei s-au vaccinat în timpul verii, în țările lor de origine, cu Sputnik, un vaccin rus care nu este recunoscut în Europa și care, din acest motiv, nu dă dreptul la eliberarea certificatului COVID;
  • imposibilitatea pentru mulți lucrători casnici de a se vaccina în Italia.

Decretul prevede că orice angajat care nu prezintă un certificat Covid va fi amendat cu până la 1.500 de euro și suspendat fără plată după cinci zile de absență, însă nu va putea fi concediat. În cazul lucrătorilor casnici însă, conform CCNL, angajatorul nu este obligat să comunice motivul concedierii în momentul în care decide să pună capăt raportului de muncă, deci lucrătorul va putea fi concediat dacă va refuza să prezinte certificatul COVID-19.

Pentru cei care nu doresc să se vaccineze, testele vor costa 8 euro în cazul minorilor şi 15 euro pentru adulţi şi vor putea fi efectuate în farmacii, care de asemenea le vor furniza certificatele.

Până în prezent 74,61% din populaţia italiană în vârstă de peste 12 ani a fost vaccinată anti-COVID-19, iar instituirea certificatului sanitar obligatoriu a impulsionat interesul pentru vaccinare.