Green Pass obligatoriu pentru badantele și menajerele din Italia, amenzi între 600 și 1 500 de euro pentru cine nu-l are

- Conținut sponsorizat -

În urma publicării în Monitorul Oficial din Italia a Decretului Legislativ nr. 127/2021, guvernul Draghi constrânge toți lucrătorii casnici, precum și multe alte categorii de lucrători, să obțină Certificatul COVID, pentru a putea continua să lucreze.

Acest certificat, numit în Italia și „Green Pass”, atestă fie vaccinarea completă împotriva COVID, fie efectuarea unui test pentru virusul SARS-COV-2, care este valabil doar 48 de ore dacă este antigen și 72 de ore dacă este de tip PCR.

Green Pass poate fi obținut și dacă o persoană a avut această boală și s-a vindecat, cu condiția să nu fi trecut șase luni de la vindecare.

Această normă va intra în vigoar începând cu data de 15 octombrie 2021 și va afecta inclusiv lucrătoarele din sectorul casnic care lucrează ca „badante” sau menajere.

Acestea riscă să-și piardă locul de muncă sau să le fie suspendat contractul până se vaccinează sau până când legea va ieși din vigoare, la 31 decembrie 2021, când se va termina Starea de Urgență în Italia.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Angajatorii badantelor vor fi cei care, obligați prin lege, trebuie să verifice dacă lucrătoarele dețin Green Pass, iar dacă le acceptă la locul de muncă fără acest certificat riscă să primească o amendă de 400 de euro.

Conform articolului 9 din Decretul-Lege 127/2021, îngrijitoarele riscă în schimb să primească amenzi care pornesc de la 600 de euro și ajung până la 1 500 de euro, dacă se prezintă la locul de muncă fără Green Pass.

„Primim deja multe apeluri de la familii care ne cer informații și indicații despre cum să facă cu menajerele și badantele care nu vor să se vaccineze fiindcă nu au încredere (în vaccin – n.r.). Așteptând ulterioare clarificări în aceste cazuri specifice, înainte de intrarea în vigoare a obligativității, de la 15 octombrie, vom trimite un comunicat persoanelor înscrise în sindicatul nostru și, eventual, îi vom contacta pe cei care au situații particulare. Primul nostru răspuns, însă, este să nu concedieze lucrătorul, ci să folosească instrumentele pe care le au la dispoziție prin contractul din sectorul casnic”, a declarat Carlo Ricci, directorul biroului pentru Menajere și Badante de la sindicatul MCL din Brescia.

Mai exact, sindicalistul italian sfătuiește angajatorii să le acorde îngrijitoarelor și menajerelor, care refuză să se vaccineze pentru a obține Green Pass, posibilitatea de a folosi zilele de concediu cu anticipare sau să le suspende contractul de muncă până la rezolvarea situației.

În cazul suspendării contractului, însă, angajatorul va fi nevoit să angajeze o persoană care să înlocuiască angajatul.

- Mai multe după publicitate -