Grevă aeriană în Italia. Pasagerii au dreptul la despăgubiri cuprinse între 250 și 600 de euro

Personalul de la companiile aeriene low-cost Ryanair și Vueling va intra în grevă la 1 octombrie în toată Italia. Sunt posibile anulări și perturbări, în timp ce piloții și însoțitorii cer salarii mai mari și condiții de muncă mai bune.

Personalul Ryanair va organiza o grevă de 24 de ore, în timp ce personalul Vueling va face grevă timp de patru ore, de la 13:00 la 17:00.

Acțiunea sindicală – coordonată de sindicatele italiene Filt Cgil și Uiltrasporti – este, de asemenea, un protest împotriva concedierii recente a 17 însoțitori de bord Vueling cu sediul la Roma.

Pasagerii care vor suferi anulări sau întârzieri ale zborurilor programate, vor avea dreptul la rambursări totale și despăgubiri între 250 și 600 de euro.

Rambursări: când sunteți eligibil

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În cazul în care compania aeriană anulează zborul și nu oferă o soluție alternativă, trebuie să ramburseze prețul integral al biletului, indiferent de motivul pentru care zborul este anulat.

Despăgubiri: când se datorează

Până acum câțiva ani nu erau prevăzute despăgubiri în cazul grevelor. În sensul că, dincolo de rambursare, companiile nu aveau nicio obligație față de pasagerii rămași la sol în urma unei greve, deoarece era considerată una dintre „împrejurările excepționale”, deci necontrolabile de către transportatori.

Între timp, Curtea Europeană de Justiție a stabilit noi reguli, cu două hotărâri. Prima în 2018 și a doua, decisivă, în 2021. Pe scurt, Curtea Europeană de Justiție explică: companiile aeriene au mijloacele de a se pregăti pentru o grevă „și, dacă este cazul, de a atenua consecințele”. De asemenea, consideră că nu există nimic „excepțional” în pretențiile angajaților care „pot fi tratate în contextul dialogului social intern al companiei, inclusiv al negocierii salariale”. Prin urmare, transportatorii trebuie să plătească despăgubiri tuturor pasagerilor rămași la sol.

Regulamentul european 261 stabilește următoarele despăgubiri:

  • 250 euro pentru trasee de până la 1500 de kilometri;
  • 400 euro pentru trasee între 1500 și 3500 de kilometri;
  • 600 de euro pentru trasee de peste 3500 de kilometri.

Aceeași hotărâre europeană clarifică și cazurile în care greva nu dă dreptul la nicio despăgubire, ci doar o rambursare. Este vorba despre grevele care fac imposibilă operarea zborului, dar care nu-i privesc pe angajații companiei aeriene. „Două cazuri tipice sunt greva controlorilor de zbor de pe aeroporturi sau cea a personalului de handling din aeroport – explică Edno Gargano, avocat și expert în drepturile călătorilor – asupra cărora transportatorul nu are niciun control. Este corect că, în aceste cazuri, companiile nu trebuie să plătească despăgubirile”.

Greva de la 1 octombrie se încadrează însă pe deplin în primul caz: angajații care participă la grevă sunt cei ai companiilor aeriene Ryanair și Vueling. Cu toate acestea, deși nu există probleme cu rambursarea biletelor, este foarte rar ca companiile să recunoască automat și despăgubirea către pasageri. Aceștia trebuie să trimită un email la compania aeriană în care să solicite despăgubiri în temeiul Hotărârii din 23 martie 2021. Dacă firma nu răspunde, se poate contacta un judecător de pace. Va avea loc o procedură judiciară mai simplificată decât o procedură obișnuită, care se va încheia în 12-18 luni. Deși companiile tind adesea să plătească despăgubirile înainte de începerea procesului.

Distribuie acest articol