Grevă în sectorul aerian din Italia la data de 4 iunie. Sunt prevăzute zboruri anulate și întârziate

Duminică, 4 iunie 2023, va avea loc o grevă națională a transportului aerian din Italia, care a fost reprogramată din cauza inundațiilor din regiunea Emilia Romagna după ce a fost inițial prevăzută la data de 19 mai.

Greva va avea repercusiuni semnificative asupra pasagerilor care se întorc din vacanța de 2 iunie, fiind prevăzute zboruri anulate și întârziate.

Companiile aeriene au început deja să anuleze în avans zborurile implicate în grevă. Acestea ar trebui însă să ofere asistență, propunând un zbor alternativ pasagerului, așa cum este prevăzut în Regulamentul Comunitar 261/2004.

Zboruri anulate și garantate

ENAC (Autoritatea Națională a Aviației Civile din Italia) a publicat lista companiilor implicate și a zborurilor garantate, care includ mișcările aeriene către și dinspre Italia. Lista poate fi accesată dând click pe link-ul de mai jos:

https://www.enac.gov.it/sites/default/files/allegati/2023-Mag/Comunicazione%20-%20Scioperi%20nazionali%20del%204%20giugno%202023.pdf

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Greva va implica, printre altele, lucrătorii din companiile de manipulare a bagajelor, personalul de la compania Air Dolomiti, personalul de la sol al companiei Emirates, personalul de la Vueling Airlines, personalul de la sol al companiei American Airlines și personalul de conducere al Volotea.

De asemenea, vor avea loc două greve locale anunțate de sindicatul Cobas, una la Centrul de control al zonei din Roma și una la Centrul de control al zonei din Milano.

Toate zborurile de stat, militare, de urgență, sanitare, umanitare și de salvare sunt garantate, la fel ca și zborurile, inclusiv cele charter, programate să plece între orele 7-10 și 18-21. Lista completă a zborurilor garantate este disponibilă pe site-ul ENAC.

Cum să obții rambursare

Potrivit unei estimări făcute de site-ul ItaliaRimborso, peste 230.000 de călători din Italia riscă să fie afectați de această grevă aeriană.

În caz de grevă, pasagerul nu are dreptul la compensație pecuniară, dar poate să-și cumpere pe propria cheltuială un nou zbor alternativ, chiar cu o companie aeriană diferită de cea inițial aleasă.

Aceste sume pierdute din cauza grevei pot fi rambursate, la fel ca și costurile pentru orice alt mijloc de transport folosit pentru a ajunge la destinația inițial programată, nopțile de hotel suplimentare și mesele în zilele în care serviciul aerian a fost întrerupt.

Motivul grevei

Sindicatele au declarat că greva a fost declanșată din cauza situației „inacceptabile” a lucrătorilor din companiile de manipulare a bagajelor.

Sindicatul cere salarii decente, protecție pentru o viață mai bună și oprirea concurenței plătite cu sudoarea și viața lucrătorilor din acest sector.

Sindicatul mai solicită, de asemenea, o reînnoire contractuală rapidă care să restabilească puterea de cumpărare a salariilor și să restituie demnitatea miilor de lucrători din aeroporturile italiene care își îndeplinesc în fiecare zi munca cu profesionalism și seriozitate, în condiții absolut inadecvate și cu salarii insuficiente.