Grupul Vatra din Torino la Festivalul Primăverii. Pasiune, dăruire și profesionalism

Undeva, în nordul Italiei, se află un crâmpei de Românie. Una care cântă și dansează pe ritmuri folclorice și autentice culturii noastre populare, care îndeamnă la veselie, joc și voie bună, una care ne identifică, ne definește ca oameni vrednici, harnici, destoinici, dar și dornici de a-și duce mai departe tradițiile moștenite din străbuni. Se numește Vatra și este grupul de dansuri folclorice înființat în anul 2011 de Iurie Răileanu, parte integrantă mai târziu din noua asociație Primo Passo din Torino.

 

„Vatra” românească din Torino arată celor din jur frumusețea costumelor noastre populare, împodobite cu culori desprinse parcă dintr-un tablou mirific semnat de Nicolae Tonitza, dar și candoarea și naturalețea românilor care saltă sprinteni, veseli, pe ritmuri de hore și sârbe românești. Oameni care trăiesc la mii de kilometri depărtare de casă, dar nu au uitat să-și pună în valiză costumul tradițional și în suflet dragostea și pasiunea pentru folclor, pe care le-au scos la iveală acolo, în nordul Italiei, părând să spună tuturor: „Veșnicia care s-a născut la sat, râul, ramul, susurul, doina, izvorul, universul rural, liniștea poienilor și freamătul pădurii, sunt Vatra neamului românesc și le purtăm cu noi, în cântecul și dansul nostru popular, oriunde ne-am duce în lume.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Grupul de dansuri populare românești Vatra din Torino face acum parte din Asociația Primo Passo (Primul Pas – în limba română), înființată la 1 decembrie 2016, de Iurie Răileanu, originar din Republica Moldova, împreună cu Anda Maria Hapau, Valentina Spînu, Aurelian Sabin Doboș și alături de Ionuț Arsu, Cristina Gheorghiță și Marcelin Enășcuț. Acestora li s-au alăturat de-a lungul timpului un număr impresionant de români din Torino și împejurimi, de la copii de grădiniță, până la adulți de diferite vârste.

Principalele activități ale asociației promovează literatura, arta, muzica, dansul și tradițiile românești, în general. Cu un amplu program de activități, care cuprinde participarea și organizarea de spectacole folclorice, cursuri de dansuri pentru copii, adolescenți și adulți, laboratoare creative și cursuri de teatru pentru cei mici, expoziții, cursuri de dicție, înființarea unei biblioteci, acțiuni de voluntariat și de participare la diverse campanii sociale din teritoriu, un spațiu de informare pentru români cu privire la drepturile în domeniul muncii și al protecției sociale, servicii de consultanță legală, precum și participarea la taberele școlare organizate în România pentru copiii celor din diaspora, sau excursii organizate în care românii, membri ai asociației, se bucură de frumusețile Italiei, fac ca „Primo Passo” din Torino să fie una dintre cele mai active asociații în care activează români din Italia.

Printre premiile primite în primii doi ani de activitate, pe lângă aplauzele publicului, membrii grupului Vatra se pot lăuda cu primul loc la Festivalul internațional de dansuri din Milano, în 2018, cu premiul pentru cea mai bună coregrafie la același festival, primul loc în colaborare cu Olga Levitki la concursul International TalenTO din 2016 și locul 2 la Festivalul Balagan, 2016, din Aosta, în colaborare cu interpreta de muzică populară, Sofia Vicoveanca.

Festivalul Primăverii din prima jumătate a lunii martie a acestui an, s-a aflat la prima ediție și este ultimul, după Festivalul Ghiocelului, de pe lunga sa listă de manifestări culturale organizate la Torino de această asociație.

Un prezent dinamic, plin de obiective îndeplinite, dar și planuri de viitor care vor lărgi universul de desfășurare a activităților:

„Avem ca proiecte de viitor deschiderea de noi filiale ale asociației Primo Passo, pe lângă cea de la Moncalieri”, spune Iurie Răileanu, coreograful, fondatorul grupului Vatra și al asociației respective. „Ne dorim colaborări cu alte asociații românești sau biserici de pe tot teritoriul Italiei.”

Dansul popular reprezintă una dintre cele mai vechi arte populare a neamului nostru și a avut mereu o importanţă deosebită în viaţa socială a românilor. Prin ritmul melodiei și cadența mișcărilor, dansatorii și-au exprimat veselia, bucuria, dragostea, fericirea și dorul. Dorul, o emoție, o stare de spirit foarte bine cunoscută și prezentă în inimile românilor din străinătate care trăiesc la mii de kilometri depărtare de vatra strămoșească. Și dacă acești români se întorc acasă rar, pentru a-și potoli dorul de neam și patrie au luat Vatra cu ei. Au pus-o bine în suflet și o scot la iveală ori de câte ori îmbracă frumosul nostru port tradițional și urcă pe scenă în ritmurile muzicii populare românești.

Ei sunt „Vatra” din Torino, din cadrul asociației „Primo Passo”, cu sediul în Via Broni, numărul 1 și pot fi contactați la adresa de email info@primopasso.org.