Grupurile Facebook unde oamenii care au avut COVID-19 își împărtășesc experiențele

De când a început pandemia am văzut foarte multe persoane, în general din rândul negaționiștilor, care cer numele și prenumele celor infectați cu COVID-19 pentru a se convinge că într-adevăr virusul există. Asta și din cauză că nu au ajuns să cunoască încă personal pe cineva care a suferit de această infecție sau, mai rău, care a decedat și refuză să creadă ce scrie presa sau ce arată televiziunile.

Din dorința de a găsi astfel de persoane, care sunt sau au fost infectate cu noul coronavirus, am ajuns să descopăr câteva grupuri de Facebook unde foarte mulți bolnavi de COVID-19 au găsit curajul să-și împărtășească experiențele legate de această boală. Bineînțeles, nu sunt acceptate persoanele care înjură și jignesc membrii acestor grupuri, dar din ce am văzut până acum, este permisă exprimarea dubiilor legate de acest virus.

De precizat, totodată, că majoritatea persoanelor care și-au împărtășit experiențele pe aceste grupuri nu au avut simptome critice, așa cum este normal dacă luăm în considerare statisticile, dar sunt și persoane care au trecut prin situații extreme sau au pierdut pe cineva drag din cauza acestei infecții.

Iată numai trei dintre aceste grupuri și câteva mărturii găsite acolo:

COVID Împărtășim experiențe

„Bună seara!!! Urmăresc de la început acest grup și am sperat că nu voi avea ce scrie. Din păcate realitatea este alta”, scrie pe data de 3 noiembrie 2020 Ana Viorica Pușcașu.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Joi, 29 octombrie, soțului meu i-au apărut primele simptome: frison puternic, dureri de cap, febră 38 cu 4. A luat imediat paracetamol. Vineri dimineață avea simptome de răceală , febră 37 cu 6. A decis să facă testarea pentru COVID în particular. Răspunsul a venit duminică – pozitiv. Am anunțat medicul de familie și DSP. Cei de la DSP ne-au comunicat să sunăm la 112 și să vină să ne evalueze starea de sănătate. Am comunicat atât la DSP, cât și celor de la 112 că au apărut simptome și la mine (aceleași ca ale soțului) și că sunt hipertensivă. Cei de la 112 au fost foarte prompți și au venit în aproximativ 20 minute de la telefonul nostru. Când am ajuns la secția de contagioase doctorița nu a vrut să ne consulte întrucât soțul era deja confirmat. În cele din urmă i-a verificat soțului saturația oxigenului și i-a recomandat tratament cu Paracetamol, Cetebe si Azitrox. Deși conform fișei rezulta că și eu am simptome și că sunt hipertensivă. Nici nu s-a uitat la mine. Nu mi s-au luat probe pentru testarea COVID. Am revenit acasă și am obținut schema completă de tratament. Simptomele descrise mai sus au continuat până luni, dar s-au adăugat oboseală, dureri oculare, o greutate în piept. Azi este prima zi în care nu am mai făcut febră, în schimb au apărut usturimi în gât.
Privind retrospectiv am ajuns la concluzia că primul simptom a fost oboseala. Menționez că noi în mod obișnuit ne culcăm în jur de ora 1 noaptea și ne trezim la 6 dimineața. În schimb toată săptămâna trecută am adormit în jur de ora 21:30 și cu greu ne-am trezit la 7 dimineața. Nu știm de unde am contactat boala, în condițiile în care ne-am protejat mereu. Nici o persoană din cele cu care am fost în contact cu 3-5 zile înainte de a avea primele simptome nu a avut și nu are COVID-19”, a mai scris Ana.

O altă femeie, Ana Maria, povestește pe același grup cum se luptă cu febra de o săptămână de când a fost diagnosticată pozitiv și nu reușește să mai scape de ea.

„Salutare! La mine a trecut o săptămână de la recoltarea testului pozitiv și efectiv nu știu ce să mai fac ca să scap de febră… Paracetamolul pare că nu (mai) funcționează. Peste zi îmi scade la aprox. 37 cu 5 (mai mult sau mai puțin), iar seara urcă mereu la 38 cu 1 sau 2… Aseară aveam 38 după ce am luat paracetamol… am încercat un Nurofen răceală și gripă, a scăzut la 37 cu 6, dar apoi mi-a fost rău de la stomac peste noapte. Azi aveam 38 cu 3 cand m-am trezit. Nu stiu ce sa mai fac ca sa scap de febra si amețeli… În prezent mai iau doar vitamina C+ zinc, vitamina D3, Paracetamol, Erdomed pentru tuse, Septocalmin pentru gât și câte o jumătate de aspirină pe zi… Am avut și Tavanic în schema de tratament… dar l-am terminat ieri… Voi cum ați mai procedat când vă creștea temperatura?”, a scris femeia.

Tot pe grupul „COVID Împărtășim experiențe” am găsit și apeluri pentru donatori de plasmă din partea persoanelor care au avut această boală și s-au vindecat. De exemplu, Stoica Mihaela a făcut în data de 31 octombrie un apel pentru mama și socrul ei:

„Bună ziua! Căutăm donator de plasmă pentru mama mea, Pana Petra și socrul meu, Stoica Neculai. Sunt internați la Terapie Intensivă, la Spitalul Jud Ploiești. Vă rog mult mergeți să donați plasmă pentru ei! Vă mulțumesc!”

Citește mai multe experiențe ale românilor pe grupul „COVID impartasim experiente”.

Grupul pacienților care au avut Covid-19, din România

Un alt grup pe care puteți găsi mărturiile românilor care au suferit de COVID-19 este „Grupul pacienților care au avut Covid-19, din România”. Și pe acest grup am găsit apeluri pentru donatori de plasmă distribuite de membrii grupului. Vă atașăm mai jos doar unul dintre acestea, destul de recent chiar.

Precum și alte mărturii:

„Bună seara! Sunt convinsă că fiecare membru al grupului are propria poveste dureroasă despre această boală. De o săptămână testez și eu zi și noapte ce înseamnă acest COVID. Îl urăsc teribil! Nu credeam că mi se poate întâmpla așa ceva, mai ales că am fost extrem de prudentă in toată perioada. Pe scurt, de o săptămână mă chinuiesc cu dureri prin corp, am avut frisoane, dar febra nu a trecut de 37. Nu am avut gust si miros 8 zile (abia azi au revenit parțial). Dar din când în când, mă deranjează tusea. Tratament: Azitromicină, Redoxon, Detrical… CE ATI LUAT PENTRU TUSE SI A FOST EFICIENT ? Va mulțumesc!”, scrie Anca.

„Bună ziua. De joi după masa am rămas fără gust, vineri am mers sa îmi fac testul. Azi a venit rezultat negativ dar gustul nu a reapărut. Maine sunt programata sa ma retestez. Oare a mai pățit cineva așa? Alte simptome ar fi: nas înfundat și o ușoară durere în spate (zona plămânilor)”, relata acum 6 ore și Denisa.

Pe lângă relatările despre simptomele acestei boli, pe grupul acesta am găsit și persoane care cereau sfaturi în legătură cu probleme birocratice legate de COVID-19. Cum este cazul Gabrielei, căreia acest virus i-a răpus o persoană dragă și s-a lovit de dificultăți la eliberarea certificatului constatator de deces.

„Bună ziua. În caz de deces acasă, caz COVID, cine eliberează certificatul constatator de deces? De la ambulanță mi-au lăsat o foaie verde în care scrie că a decedat și mi-au spus să o ducem la firma de pompe funebre, că în baza acesteia, ei fac cererea la primărie pentru a elibera certificatul de deces. Problema este ca firma de pompe funebre îmi spune că acesta nu este actul corect și că certificatul constatator de deces se eliberează la 24 de ore de la deces și se trimite pe email. Acum, cei de la ambulanță nu mi-au solicitat niciun email, unde o să îl trimită? Și este într-adevăr aceasta procedura? Va mulțumesc penru lămurire celor care ați avut un astfel de caz.”

Noi che il COVID lo abbiamo sconfitto (Noi, cei care am învins COVID)

Printre altele, din diferite țări, am găsit și un grup italian cu astfel de persoane și puteți citi acolo și experiențele cetățenilor italieni în legătură cu noul coronavirus. Mai jos câteva dintre relatările lor, iar pentru mai multe informații puteți găsi grupul accesând acest link: https://www.facebook.com/groups/3044276745637072/

„Bună ziua. Fratele meu (33 de ani) a început cu febră și dureri de cap în data de 19 octombrie, iar din 25 octombrie s-a înrăutățit cu probleme de respirație. A fost internat și după mici îmbunătățiri a suferit o nevroză cu o criză respiratorie și a fost intubat. Acum medicii îmi spun că este sub ventilație forțată la 100% și că e foarte grav. Plămânii lui nu răspund pentru că are o pneumonie bilaterală interstițială. Mi-e foarte frică”, scrie JleniaRosangela Mosca.

„Gustul… Deja a devenit o necunoscută. După 7 luni lungi am limba încă de parcă aș fi înmuiat-o în ulei fierbinte. Ziua tușesc de puține ori, dar noaptea… Noaptea e o luptă împotriva somnului, simtă că-mi explodează pieptul când tușesc, uneori am impresia că-mi ies ochii din orbite. Nu mai spun când urc scările, mă simt de parcă am escaladat Everestul după două rampe”, mărturisește și Giuseppe Piccale.