Guvernul italian pregătește un nou decret cu măsuri de restricție împotriva răspândirii coronavirusului

Guvernul italian pregăteşte un nou decret (Dpcm) cu măsuri de restricție împotriva răspândirii coronavirusului, care urmează să fie aprobat în cursul zilei de astăzi, 25 octombrie. Presa italiană denumește noul decret „un blocaj deghizat”.

Guvernul a pregătit proiectul noului decret, dar reprezentanții regiunilor nu au fost de acord cu toate măsurile care urmează să fie adoptate, informează Corriere della Sera.

Noul Dpcm (Decreto del Presidente del Consiglio dei Ministri) pe care guvernul Conte se pregătește să îl adopte în urma creșterii la nivel național a numărului de noi cazuri de infecție cu virusul Sars-cov-2, va avea conform sursei citate următoarele prevederi principale:

Magazinele, barurile, pub-urile, cofetăriile și restaurantele vor rămâne deschise numai până la ora 18:00. Un număr de maxim 4 persoane vor putea sta la aceeași masă, cu excepția celor care locuiesc împreună. Centrele comerciale vor rămâne închise la sfârșit de săptămână, iar sălile de sport, piscinele, teatrele și cinematografele se vor închide complet.

Activitățile didactice și educaționale pentru creșe, școli primare și gimnaziale vor continua să aibă loc în prezența elevilor, în timp ce liceele vor adopta un învățământ la distanță pentru 75% dintre activități.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Toate procedurile de concurs publice și private vor fi suspendate, cu excepția cazurilor în care evaluarea candidaților se realizează exclusiv pe bază curriculară și/sau electronic.

Toate activitățile care au loc în săli de dans, discoteci și locuri similare, în aer liber sau în interior, vor fi suspendate. Vor fi închise de asemenea centrele culturale, cele sociale și de agrement, sălile de pariuri, de bingo și cazinourile.

Utilizarea măștilor va fi obligatorie și în aer liber și recomandată cu tărie chiar și în casele private, în prezența persoanelor care nu conviețuiesc. Ca o recomandare, va fi specificat ca cetățenii să nu ospiteze în casă persoane care nu conviețuiesc la domiciliul respectiv, decât în ​​situații de strictă necesitate. Fără petreceri, în interior sau în aer liber, nici măcar ca urmare a sărbătorilor religioase.

Străzile sau piețele din centrele marilor orașe, unde se pot crea situații de aglomerație între persoane, vor fi închise publicului după ora 21:00, cu posibilitatea de intrare și ieșire pentru cei care locuiesc în zonă sau se deplasează la locul de muncă.

În cadrul ședinței dintre guvern și guvernatorii regiunilor, s-a vorbit și despre posibila reintegrare a interdicției de călătorie între regiuni, dar nu s-a decis încă dacă măsura va intra sau nu în decret.

Reprezentanții regiunilor s-au opus deciziei de a opri traficul între o regiune și alta. Au contestat și decizia învățământului la distanță pentru licee până la 75%, au propus 100%. Pe scurt, guvernatorii vor școli închise și restaurante deschise, un paradox inacceptabil pentru guvernul condus de Giuseppe Conte. Regiunile doresc, de asemenea, să reevalueze închiderea sălilor de sport, piscinelor, centrelor sportive, cinematografelor, teatrelor etc.

Proiectul cu noile măsuri anti-Covid, este în curs de definire și ar putea suferi modificări suplimentare. Prevederile ar trebui să intre în vigoare pe 26 octombrie și să rămână valabile până pe 24 noiembrie.