Guvernul Italiei spune nu instituirii de „pașapoarte de sănătate” pentru călătoriile în Sicilia și Sardinia

Regiunea Sardinia a propus zilele trecute, susținută de regiunea Sicilia, instituirea de „paşapoarte sanitare” pentru cei care intră pe teritoriu insulei, adică certificate care să ateste că persoana a fost testată negativ pentru noul coronavirus. Ministrul italian al afacerilor regionale, Francesco Boccia, a respins joi, 28 mai, această propunere, considerând că o asemenea măsură ar fi neconstituţională, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„O regiune nu poate adopta măsuri care să îngrădească libera circulaţie a persoanelor”, a fost de părere oficialul italian în faţa unei comisii a parlamentului de la Roma.

Măsura ar trebui aplicată începând din 3 iunie

Instituirea unor „paşapoarte sanitare”, adică certificate care să ateste că turistul a fost testat negativ pentru noul coronavirus, a fost propusă mai întâi de regiunea Sardinia, fiind susţinută şi de Sicilia pentru a fi aplicată începând din 3 iunie, când va fi restabilită libertatea de circulaţie între regiunile italiene după relaxarea restricţiilor antiepidemice şi vor fi de asemenea deschise graniţele pentru străini.

Insulele Sardinia şi Sicilia sunt semnificativ mai puţin afectate de epidemia COVID-19, care se manifestă mai ales în nordul Italiei, şi doresc printr-un asemenea „paşaport” să se protejeze de o eventuală creştere a cazurilor de contaminare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Lombardia acuză Sardinia și Sicilia de discriminare

Preşedintele regiunii Sardinia, Christian Solinas, a criticat declaraţia ministrului Francesco Boccia, pe care a descris-o drept „o inutilă litanie centralistă pentru asigurarea supremaţiei totale a statului”. În schimb, primarul oraşului Milano, capitala Lombardiei, regiunea cea mai afectată de epidemie, a calificat iniţiativa celor două regiuni insulare drept o „discriminare”.

Această propunere va fi examinată vineri şi de Conferinţa Stat-Regiuni, dar guvernul are ultimul cuvânt.

Italia relaxează în această perioadă măsurile de izolare menite să stopeze răspândirea virusului, dar în ultimele zile a stârnit îngrijorare o nouă creştere a infectărilor în regiunile Lombardia şi Piemonte.

@rotalianul