Guvernul român a adoptat Ordonanţa de Urgenţă care modifică Legile Justiţiei

Guvernul român a schimbat iar legile Justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă. Potrivit proiectului de OUG, Secţia pentru Procurori din CSM va fi eliminată din procedura de numire a şefilor marilor Parchete. De asemenea, ministrul Justiţiei îi dă şefului Secţiei speciale de investigare a magistraţilor puteri depline. În acelaşi timp preşedintele României nu va mai putea refuza propunerile pentru şefia marilor Parchete.

OUG nu figura pe ordinea de zi transmisă de Executiv presei, dar a fost anunțată de premierul Viorica Dăncila la începutul ședinței.

Proiectul de OUG a fost avizat azi favorabil de plenul CSM. Astfel, în ceea ce privește persoanele care pot candida pentru funcția de procuror european, plenul CSM și-a însușit observația conform căreia funcția ar putea fi ocupată și de către un judecător, „context în care trebuie prevăzute condițiile de vechime și grad și cu referire la judecători”.

Proiectul a fost avizat cu 17 voturi pentru și unul împotrivă.

Ultima oară Legile Justiţiei au fost modificate prin Ordonanţă de Urgenţă în octombrie anul trecut. Una dintre cele mai importante modificări vizează stabilirea independenţei noii Secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor faţă de autoritatea procurorului general.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cotidianul Adevărul prezintă aici pe larg modificările care au fost aduse legilor justiției din România.

Declarațiile premierului Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern

Posted by Guvernul României on Tuesday, 19 February 2019

@rotalianul