Guvernul României închide școlile până pe 22 martie. „Mulți români din Lombardia au pornit spre țară, ferim copiii de orice risc”

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) din România a decis ca în perioada 11 – 22 martie 2020 cursurile din învățământul preuniversitar să fie suspendate pentru a evita răspândirea epidemiei cu noul coronvirus. Printre alți factori de risc care au dus la această decizie drastică, premierul interimar Ludovic Orban a menționat și întoarcerea românilor din Italia în țară.

„Avem informaţii că mulţi cetăţeni români care au aflat de posibilitatea închiderii Lombardiei, și-au făcut bagajele şi au pornit spre România. Grija noastră principală este aceea de a îi feri pe copii de orice risc de contaminare care ar putea apărea în cadrul cursurilor organizate la şcoală”, a spus Orban.

Ședința CNSSU a început luni, 9 martie 2020, la ora 16:00 (ora României) și la aceasta a a participat și Ludovic Orban, iar discuțiile au vizat luarea mai multor măsuri suplimentare pentru preveni epidemia de coronavirus. Una dintre acestea a fost închiderea școlilor, măsură care a fost votată în unanimitate de toți membrii comitetulului.

Potrivit celor relatate în conferința de presă de către ministrul Educației, Monica Anisie, suspendarea cursurilor va putea fi prelungită în caz de nevoie, iar ministerul va solicita profesorilor să organizeze cursuri online pentru a ajuta elevii să-și continue studiile în această perioadă. Reprezentanții au mai specificat totodată că vor fi sistate și stagiile în spitale pentru cursanții școlilor postliceale.

„De asemenea, vreau să le mulțumesc tuturor cetățenilor români, în special din Italia, dar nu numai, care au ascultat sugestiile noastre și care au respectat ceea ce i-am rugat, și anume, să nu vină, dacă nu au un motiv foarte serios, în țară, pentru a nu-și expune persoanele apropiate, rudele, prietenii, colegii, riscului de contaminare”, a mai adăugat Ludovic Orban în conferința de presă pe care o puteți urmări mai jos.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Premierul interimar a mai precizat de asemenea că firmelor și instituțiilor din România li se va solicita să permită angajaților să lucreze de acasă, în măsura în care acest lucru este posibil.