Haos în transportul european de mărfuri și cozi de 40 de kilometri la granița dintre Italia și Austria din cauza noilor restricții

Cozi de 40 de kilometri duminică seara, 14 februarie 2021, pe autostrada A22, în provincia autonomă Bolzano, și circa 5 000 de persoane întoarse înapoi de la granițele Germaniei din cauza noilor restricții impuse de Austria și Germania. Măsurile vin după ce mai multe focare de COVID-19 au fost înregistrare în Cehia, cu tulpina britanică, și în regiunea austriacă Tirol, cu tulpina sud africană a virusului.

Potrivit ziarului Corriere della Sera, guvernul austriac a adoptat vineri mai multe măsuri pentru a izola regiunea Tirol și a împiedica răspândirea variantei sud africane a virusului SarS-CoV-2. Printre acestea, se numără și aceea de a solicita un test antigenic negativ pentru COVID-19 persoanelor (cu vârsta peste 10 ani) care vor să intre în Austria, precum și obligația ca acestea să se înregistreze online înainte de ajunge la vamă. În caz contrar, autoritățile austriece pot aplica o amendă în valoare de 1 450 de euro, mai precizează sursa citată.

Mesaj pe autostradă pentru a avertiza că este nevoie de test COVID negativ pentru a putea trece granița. Foto: Corriere della Sera

Astfel, în cursul serii de duminică, s-au format cozi de 40 de kilometri pe autostrada A22, fiind vorba de peste 800 de TIR-uri blocate între localitățile Bressanone și Brennero. Toți șoferii care încercau să intre în Austria prin Pasul Brenner au fost supuși testului COVID cu tampon și doar cei cu rezultat negativ au avut posibilitatea de a continua călătoria.

Șoferii de TIR au fost supuși testelor COVID pentru a putea intra în Austria. Foto: Corriere della Sera

Pentru a împiedica blocajul total al circulației pe A22, autoritățile italiene au decis să efectueze o acțiune de filtrare la Verona și Affi, iar toți șoferii care nu dețineau un test COVID au fost redirecționați către punctul de trecere a frontierei Tarvisio de la granița cu Austria. La această vamă se pare că traficul nu a fost îngreunat, nici măcar în urma redirecționării șoferilor fără test, mai scrie Corriere della Sera.

Dificultăți mari și la granița Germaniei cu regiunea austriacă Tirol, dar și la cele cu Republica Cehă și Slovacia, unde mii de oameni au fost întorși din drum de autoritățile germane fiindcă nu dețineau un test COVID cu rezultat negativ. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne german, Steve Alter, citat de Euronews, accesul în această țară a fost blocat pentru circa 5 000 de persoane până în dimineața zilei de luni, 15 februarie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Foto: Corriere della Sera

„Nu putem permite ca toate aceste măsuri dure, aceste măsuri stricte, aceste restricții pe care le luăm în țara noastră și comportamentul exemplar al oamenilor să fie inutile pe termen lung”, a declarat premierul Bavariei, Markus Soeder.

Măsurile au fost criticate, însă, de Comisia Europeană, având în vedere că într-o declaraţie comună a Consiliului European din 26 martie 2020, Statele Membre ale UE s-au angajat în unanimitate pentru a asigura o gestionare fără probleme a frontierelor pentru oameni şi mărfuri şi pentru a păstra funcţionarea pieţei unice, pe baza Îndrumărilor Comisiei privind implementarea Culoarelor Verzi (Green Lanes).

„Teama de mutaţiile coronavirusului este de înţeles. Totuşi, adevărul este că virusul nu poate fi oprit prin închiderea graniţelor”, a spus comisarul UE pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides.

Pe de altă parte, și Slovacia a trimis o notă de protest guvernului german faţă de restricţiile impuse la frontieră.

„Aceste măsuri generează probleme pentru şoferii noştri de camioane şi, la nivel practic, sunt greu de îndeplinit”, i-a transmis Ivan Korkok, ministrul slovac de Externe, omologului său german, Heiko Maas.

În țara noastră, în schimb, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) s-a declarat îngrijorată în legătură cu măsurile adoptate de Germania care, începând din 14.02.2021, le impune şoferilor profesionişti să se înregistreze şi să prezinte un test negativ COVID-19 în cazul în care în ultimele 10 zile au stat în sau au tranzitat Slovacia, Cehia şi provincia austriacă Tirol.

Potrivit unui comunicat de presă al UNTRR, faptul că, în răspuns, Republica Cehă a anunţat că va solicita un test negativ COVID-19 de la toţi şoferii de transport rutier de mărfuri care intenţionează să tranziteze Cehia în drum spre Germania este și mai alarmant.

Noile măsuri adoptate de Germania vor provoca blocaje pe coridoarele europene de transport de marfă Est-Vest şi Nord-Sud, cu consecinţe devastatoare asupra lanţurilor de aprovizionare ale UE, au mai precizat reprezentanții UNTRR.