Ger și zăpadă în centrul și sudul Italiei, regiunile afectate. 30% din trenurile regionale sunt suspendate

Temperaturi de îngheț vor cuprinde Italia, în nordul țării mercurul termometrelor va scădea sub zero grade iar în centrul și sudul peninsulei vor sosi gerul și ninsorile, informează La Repubblica. Curenții reci provenind din Europa de Nord își vor face simțită prezența începând de joi, 3 ianuarie, când temperaturile vor începe să scadă cu 8-10 grade față de mediile obișnuite pentru această perioadă.

Zăpada este așteptată, spun meteorologii, în Marche, Puglia, în Abruzzo și Molise, dar și în mai multe zone din Campania și Basilicata. Căderea fulgilor de nea va fi posibilă la altitudini joase de-a lungul coastelor tireniene din Calabria și Sicilia.

Un val de aer deosebit de rece se va înregistra sâmbătă, 5 ianuarie, o ușoară ameliorare va avea loc duminică, iar luni, 7 ianuarie, se va întoarce gerul. Marți, 8 ianuarie, temperaturile vor urca ușor.

Vânturi puternice în nordul țării

Crivățul din nordul Italiei a obligat la închiderea temporară a unor piste de schi în Val Gardena Laden, Alta Badia, Arabba și Val di Fassa din Trentino Alto Adige.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

30% din trenurile regionale suspendate în unele regiuni din cauza acumulărilor de zăpadă

Grupul de Căi Ferate italiene a activat faza ușoară de urgență a planurilor de zăpadă și îngheț pe unele linii de cale ferată din următoarele regiuni: Marche, Abruzzo, Puglia, Molise și Campania. În aceste zone, serviciile comerciale regionale vor fi reduse cu o medie de 30% din cauza căderilor de zăpadă și a crivățului.

Orașe cu risc de înzăpezire

Printre localitățile cu risc de înzăpezire experții enumără: Rimini, Pesaro, Ancona, Macerata, Ascoli, Teramo, Pescara, L’Aquila, Chieti, Vasto, Campobasso, Termoli, Foggia, Bari, Lecce, Brindisi. Căderi de zăpadă este posibil să se înregistreze și în Avellino, Benevento, Potenza, Matera, Salerno, Caserta, Napoli și Crotone. În timpul zilei de vineri, ploi amestecate cu zăpadă nu sunt excluse în Palermo, Messina și Reggio Calabria. Gerul și zăpadă nu vor ierta zonele afectate de cutremure, în special zona Ussita, dar și Camerino, Norcia și Amatrice.