Imperia: infirmieră româncă acuzată de violențe și abuzuri într-o casă de bătrâni cu afecțiuni psihice

9 persoane printre care și o infirmieră de naționalitate română care lucrau într-o structură de îngrijire a persoanelor vârstnice cu probleme psihice, au fost chemați să răspundă astăzi într-o primă audiență în fața judecătorilor, de rele tratamente, violențe și abuzuri, împotriva pacienților/oaspeți, relatează ilsecolulxix.it.

La casa de bătrâni cu probleme psihice „Il Cicalotto” din Pornassio, provincia Imperia, Garda de Finanțe italiană a demarat o anchetă în care erau inițial cercetați trei operatori sociali din cadrul unității: Massimo Deperi, italian de 49 de ani, infirmier și consilier local în Valle Arroscia (care a fost concediat), Vjollca Ferhati, în vârstă de 46 de ani, albaneză (pusă sub arest la domiciliu la 30 decembrie, hotărâre mai târziu revocată) și Elena Stoica, infirmieră româncă în vârstă de 46 de ani. Celor trei li s-au adăugat ulterior, în urma cercetărilor, alți șase lucrători printre care și directorul structurei, Jacopo Pisaturo, de 44 de ani.

Elena Stoica a fost suspendată de la exercitarea funcției publice timp de un an și este acuzată că nu a împiedicat comportamentele care includeau rele tratamente, inclusiv neprestarea asistenței igienico-sanitare care ar fi fost principala sa responsabilitate. Infirmiera româncă este acuzată că uneori chiar asista sau participa activ la violențe împotriva pacienților/oaspeți ai structurei. Elena Stoica, după cum se citește în ordonanța de arest, „maltrata pacienții internați, bătrâni purtători de patologii sau afecțiuni psihiatrice și fizice, deseori infirmi și în orice caz cu dizabilități”.

Cei trei operatori sanitari sunt considerați responsabili pentru maltratarea pacienților, insultarea și umilirea acestora în mai multe ocazii lăsându-i goi timp de mai multe ore pe jos, murdari de excrementele lor.

„Nu, nu, mă doare așa!”, se vaită un pacient, în timp ce Massimo Deperi este ocupat să îl schimbe, „Ei, te doare! Eu te omor, că și-așa omor un rahat! Dacă nu ești ud îți sparg fața!”, răspunde operatorul italian.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pacienții, în mai multe ocazii, imploră personalul să le fie schimbat scutecul. În schimb, ei primesc răspunsuri care sugerează câte ore vor trebui să rămână cu scutecul murdar. Un exemplu în acest sens este următoarea conversație:

Pacientul: „Nu mă poți schimba acum?”
Lucrătorul sanitar: „Te-ai c..t ca să te schimb?”
Pacientul: „Am făcut puțin.”
Lucrătorul sanitar:„Nu mă enerva! Auzi la el: ‘am făcut puțin…’
Infirmiera: „Hai, lasă pe mâine dimineață!”

Iar când un pacient a căzut la pământ și a avut dificultăți să se ridice în picioare, nu a găsit pe nimeni să-l ajute. Ceilalți pacienți solicită asistenților medicali ajutor iar aceștia răspund: „sono cazzi tuoi”.

Imagini video înregistrate de camerele ascunse pot fi vizionate aici.

De asemenea, Vjollca Ferhati și Elenei Stoica sunt învinuite că au abandonat o pacientă pe timpul nopții, aceasta decedând dimineața următoare

În detaliu, în ordonanța de arest preventiv se citește că „în complicitate între ele (…) neefectuând pe timpul turei de noapte dintre 6-7/10/2016 vizite în camera pacientei afectată de bronhopneumonie cronică obstructivă (BPCO), (…) au abandonat-o pe aceasta, incapabilă din cauza bolii și prea bătrână pentru a se îngriji singură, deși trebuiau să se îngrijească de ea, aceasta decedând în aceeași noapte”.

În plus, ambele sunt acuzate că au falsificat, de comun acord, registrele de predare, atestând efectuarea controlului, care în realitate nu a avut loc deloc pe timpul nopții.

Investigațiile, coordonate de procurorul Antonella Politi, au fost efectuate de Garda de Finanțe din Imperia, care a plasat camere ascunse în interiorul casei de bătrâni „Cicalotto”. Plângerile se referă la o perioadă de aproximativ 2 ani, între 2014 și 2016. Structura a fost gestionată de comun acord cu autoritatea locală de sănătate (ASL) de către cooperativa „Il Faggio”, care se va constitui parte civilă.

Distribuie acest articol