Poliția de Frontieră informează: nu transportaţi persoane necunoscute în apropierea frontierei de stat a României

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, printr-un comunicat de presă transmis sâmbătă, 22 aprilie 2017, anunța că 111 persoane străine, solicitanți de azil în România, au încercat să iasă ilegal din țară ascunse în interiorul unui TIR.

Persoanele ascunse în TIR au declarat că doreau să ajungă în Spațiul Schengen și au recurs la această metodă fiindcă nu aveau o viză care să le permită trecerea frontierei iar mai multe detalii despre acest fapt puteți citi aici.

În ultima perioadă, poliţiştii de frontieră au înregistrat mai multe cazuri de trafic de migranţi la frontiera de stat cu Serbia şi Ungaria, fiind depistate persoane din state cu potenţial migrator sau solicitanţi de azil în România în tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, care au fost sprijinite sau călăuzite de cetăţeni români.

Din cazurile înregistrate de polițiștii români, a reieşit faptul că majoritatea migranţilor apelează la serviciile unor persoane sau societăţi comerciale care practică servicii de taximetrie şi transport pe raza judeţului Timiş, Arad, Bihor etc., oferind în schimb sume de bani peste contravaloarea reală a serviciului prestat şi solicitând de la taximetrişti sau conducătorii auto detalii şi informaţii despre modul cum pot ajunge în mod ilegal în Serbia sau Ungaria.

În acest sens, PF apelează la sprijinul cetăţenilor care desfăşoară activităţi de transport, de taximetrie sau de transport ocazional să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră sau să sune la numărul de telefon 021.9590 (serviciu telefonic care funcţionează non-stop) în momentul în care cetăţeni străini le solicită astfel de servicii.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Poliția de Frontieră română reamintește că „fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzește, transportă sau adăpostește o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranţi şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Când fapta a fost săvârşită în scopul de a obţine, direct sau indirect, un folos patrimonial, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi art. 263 Cod penal”.

Sursa: Poliția de Frontieră Română

Distribuie acest articol