Transportator român sub urmărire penală după ce a încercat să treacă ilegal frontiera cu 111 refugiați ascunși în TIR

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, printr-un comunicat de presă transmis sâmbătă, 22 aprilie 2017, anunță că 111 persoane străine, solicitanți de azil în România, au încercat să iasă ilegal din țară ascunse în interiorul unui TIR.

Conform IGPF, în data de 21 aprilie 2017, în jurul orei 22:50, ora României, Vlad V., în vârstă de 40 de ani, s-a prezentat la Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac II — Csanadpalota la volanul unui automarfar înscris în România, în încercarea de a ieși din țară.

În urma verificărilor efectuate asupra automarfarului, polițiștii de frontieră au descoperit ascunse în interiorul acestuia 111 persoane, dintre care 45 bărbați, 24 femei și 42 minori. Din comunicatul Poliției de Frontieră reiese că persoanele în cauză sunt: 76 cetățeni irakieni, 15 cetățeni sirieni, 9 cetățeni iranieni, 8 cetățeni afgani, 2 cetățeni indieni și un cetățean pakistanez, cu vârste cuprinse între 2 și 53 de ani, toți aceștia rezultând ca fiind solicitanți de azil în România.

Persoanele ascunse în TIR au declarat că doreau să ajungă în Spațiul Schengen și au recurs la această metodă fiindcă nu aveau o viză care să le permită trecerea frontierei în timp ce conducătorul automarfarului a declarat că nu are cunoștință despre modul în care persoanele în cauză s-au ascuns în camion, pe timpul călătoriei el staționând în mai multe parcări pentru TIR.

Șoferului român i-a fost deschis un dosar penal cu acuzația de complicitate la tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat iar persoanele ascunse în TIR-ul acestuia sunt puse sub urmărire penală pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea anchetei să fie luate măsurile legale ce se impun.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ținem să precizăm că legea din România, prin Articolul 262 din Noul Cod Penal, prevede pedepse cu închisoare între 6 luni și 3 ani pentru infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

În același timp, Articolul 263 din Noul Cod penal prevede pedepse cu închisoare între 2 și 7 ani pentru racolarea, îndrumarea, călăuzirea, transportarea, transferarea sau adăpostirea unei persoane, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României.

Citește și: Transportatorii români adresează o scrisoare deschisă Parlamentului European și Comisiei Europene

Distribuie acest articol