Copiii din Italia neimunizaţi nu vor fi primiţi în creşe, grădiniţe sau școli, iar părinţii care trimit la școală copiii fără să-i vaccineze vor fi amendaţi sau chiar vor fi decăzuți din drepturile părintești, informează repubblica.it
Şi românii care trăiesc în Italia trebuie să se conformeze acestei legi.
Pentru vârsta cuprinsă între 0 și 6 ani, numărul vaccinurilor obligatorii a crescut de la 4 la 12, fiind incluse ca obligatorii și vaccinuri considerate opționale până acum: rujeolă, oreion, rubeolă și varicelă (MPRV), precum și vaccinurile împotriva meningitei, tulpina B și C.
La înscrierea în orice instituție de învățământ de pe teritoriul Italiei, cetățenii italieni precum și cei străini, vor trebui să prezinte carnetul cu toate vaccinurile la zi ale viitorului elev. Dacă acesta nu va avea aceste vaccinuri efectuate, școala va sesiza autoritățile sanitare care vor impune vaccinarea imediată a copilului. În caz contrar, familiile vor fi sancționate cu amenzi și chiar cu ridicarea drepturilor părintești.
Sancțiunile pentru părinții elevilor nevaccinați, pot ajunge la 7500 de euro.
Guvernul de la Roma a impus această măsură în condiţiile în care şi Italia ca și România, a fost lovită de epidemia de rujeolă.
S-a constatat că lipsa unor măsuri adecvate de-a lungul anilor și răspândirea în ultimele luni a unor teorii antiștiințifice, au condus la reducerea protecției populației și la expunerea copiilor la boli pe care le consideram dispărute. Aceasta nu este o stare de urgență, ci o preocupare la care guvernul intenționează să răspundă“, a spus prim-ministru italian, Paolo Gentiloni.
Ministrul sănătății Beatrice Lorenzin a declarat: „Astăzi a câștigat starea de sănătate a oamenilor, nu Ministerul Sănătății.“
„Fiți de partea științei, nu de partea magilor vrăjitori!” este îndemnul fostului prim ministru Matteo Renzi.
În acest timp, în România noua lege a vaccinării este în dezbatere, iar rujeola face ravagii: au apărut încă aproape 400 de cazuri în ultima săptămână. Numărul total al îmbolnăvirilor a depăşit 6.000, iar numărul deceselor a ajuns la 26.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, spune că necesarul de doze de vaccin până la sfârşitul anului este de patru sute de mii. Aproape 110 mii au fost trimise deja către Direcţiile de Sănătate Publică.
Potrivit acestuia, dacă un copil moare din cauza deciziei părintelui de a nu-l vaccina, acel părinte poate fi acuzat de rele tratamente aplicate minorului. Ministrul a mai precizat însă că în proiectul de lege privind vaccinarea nu au fost prevăzute sancțiuni pentru părinți, precizează romanialibera.ro