În scaun cu rotile și cu doi copii minori, o româncă din Italia este dată afară din casă de fostul soț

Bianca este o femeie de naționalitate română care a venit în Italia în urmă cu 21 de ani și a devenit cetăţean italian în urma unei căsnicii care, din păcate, nu a mers. Cu doi copii minori și îngrijită de bătrâna sa mamă, femeia se află acum într-un scaun cu rotile, grav bolnavă, fiind diagnosticată cu mai multe boli.

În ciuda acestor condiții, relatează cotidianul local Fiorenza Oggi, Bianca este amenințată cu evacuarea din casa în care locuiește de foarte mulți ani, situată în localitatea Monsummano Terme din provincia Pistoia (Toscana).

Bianca, românca amenințată cu evacuarea din locuință în Italia în ciuda faptului că trăiește într-un scaun cu rotile și are doi copii minori. Foto: fiorenzaoggi.it

În mod paradoxal, Bianca nu a primit somația de evacuare de la proprietarul imobilului, ci de la fostul ei soț, împreună cu care a mai locuit o perioadă după ce căsătoria lor a eșuat și pe numele căruia, prin înțelegeri între cei doi, s-a făcut contractul de închiriere, în timp ce ea era responsabilă de utilitățile locuinței. Și mai absurd este faptul că acest individ a abandonat-o pe fosta sa soție, apoi și-a șters acea adresă de domiciliu încă din octombrie 2020.

În ciuda solicitărilor sale actuale de a verifica dacă există o sentință de evacuare împotriva fostei soții, de natură să justifice o acțiune de răzbunare împotriva ei, Bianca nu a avut răspunsuri în acest sens. Cazul ei, care își dă seama că este de fapt un ocupant fără titlu al proprietății respective, a fost semnalat presei italiene de Asociația Români Uniți din Toscana (Associazione Rumeni Uniti in Toscana) care încearcă să o ajute pe Bianca și care stigmatizează dezinteresul instituțiilor italiene.

Cu mare demnitate, Bianca se declară pregătită să plece din casa în care locuiește în prezent, dar cere să poată obține o locuință socială cu chirie subvenționată, având în vedere problemele sale de sănătate și situația sa economică dificilă. Asistenții sociali din localitate par să ezite însă, în acest sens.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Pe scurt, avem de-a face cu o poveste care, dacă nu ar fi adevărată, ar putea deveni oricând scenariul unei opere de teatru absurd, precum cele ale maestrului Eugen Ionescu”, scriu jurnaliștii italieni despre cazul româncei noastre.

În consecință, această evacuare, mai mult decât ciudată, are mari șanse să devină un caz umanitar. Toată lumea speră că bunul simț va prevala într-un final și că Bianca va putea obține în cele din urmă dreptul de a trăi decent și de a-și trata problemele de sănătate într-o locuință socială, împreună cu copiii ei și cu bătrâna sa mamă, plătindu-și chiria fără a avea sentimentul că este un ocupant abuziv.