Inaugurarea expoziției dedicate Revoluției Române din decembrie 1989, găzduită de Camera Deputaților din Parlamentul Italian

În seria evenimentelor organizate în contextul împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, Ambasada României în Republica Italiană a inaugurat, la 11 decembrie 2019, expoziția „Instant Replay – Una rivoluzione da moviola”, în Complexul Vicolo Valdina din Camera Deputaților a Parlamentului Republicii Italiene. Expoziția conține imagini tv care au fost transmise la principalele televiziuni italiene în timpul evenimentelor din 1989 din România și este realizată cu sprijinul RAI Techè și al Televiziunii Române.

Cu acest prilej, Ambasada României în Republica Italiană, în colaborare cu Ambasada României în Republica Federală Germană și Camera Deputaților din Parlamentul italian, a organizat conferința „Pentru a nu pierde sensul libertății: România 1989, o revoluție în direct”. Au intervenit în cadrul conferinței ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, alături de parlamentarii italieni Paolo Romani, senator și fost trimis special al trustului Mediaset la București în timpul revoluției, Fucsia Fitzgerald Nissoli, deputat și Stefania Craxi, senator. Lucrările conferinței au fost moderate de jurnalistul RAI Paolo Di Giannantonio.

Intervențiile din cadrul conferinței au fost axate pe rolul televiziunii, și în general al presei, în desfășurarea Revoluției Române. Astfel, ambasadorul George Bologan a arătat că „decembrie 1989 a reprezentat pentru poporul român începutul unei noi istorii, datorită sacrificiului celor care au luptat pentru libertatea și demnitatea întregii națiuni și al căror gest eroic îl comemorăm astăzi”. Presa, a arătat în continuare șeful misiunii diplomatice de la Roma, ”a jucat în acele evenimente un rol fundamental, transformându-se într-un mijloc pentru obținerea libertății și devenind o nouă tribună pentru afirmarea valorilor democratice”.

În continuare, ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, fost jurnalist la Radio Europa Liberă în acea perioadă, a subliniat rolul pe care acest post de radio l-a avut în consolidarea dorinței de libertate a poporului român: „Dacă Revoluția din decembrie a fost prima revoluție transmisă în direct, trebuie să admitem faptul că aceasta a fost construită de-a lungul timpului la radio, ținând cont de numărul mare al ascultătorilor români”. Acesta a reliefat, totodată, reacțiile imediate ale unor lideri politici italieni, care au susținut dorința de libertate a poporului român și au condamnat represiunea regimului Ceaușescu, reacțiile din Italia fiind printre primele din Europa.

Amintirile de la Revoluția din decembrie 1989 au constituit, de asemenea, punctul focal al intervenției senatorului italian Paolo Romani, care a rememorat zilele petrecute la București, într-o atmosferă, pe de o parte încărcată de emoție, euforie și speranță în rândul populației, iar pe de altă parte, dominată de ideea de tranziție spre libertate, ”care nici până astăzi nu a fost prezentată în adevărata sa lumină”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La finalul conferinței, publicul, format din parlamentari, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai presei, dar și mulți studenți și tineri, a participat la inaugurarea expoziției „Instant Replay – Una rivoluzione da moviola”. Expoziția oferă vizitatorilor italieni și români posibilitatea de a rememora istoria acelor zile de decembrie 1989, prin prisma informațiilor și a imaginilor difuzate în acea vreme de telejurnalele televiziunilor italiene. Folosirea simultană a opt monitoare, care difuzează materiale diferite concomitent, are scopul de a transmite publicului emoția copleșitoare a acelor momente, transmise în direct la nivel național și internațional.

Expoziția poate fi vizitată în zilele de 12 și 13 decembrie, între orele 10.00 și 18.00 (ultima intrare la ora 17.30), în Complesso di Vicolo Valdina, Camera Deputaților (Piazza in Campo Marzio, 42).

Credit foto: Ambasada României în Italia