”Încă mai există bărbați care nu dau doi bani pe femei!” – Michelle Obama

În contextul alegerilor din SUA și a dezvăluirilor fără precedent legate de gesturile și declarațiile controversate ale lui Donald Trump la adresa femeilor, Michelle Obama a ținut, de curând, un discurs fulminant.

Știu, peste un pic vor fi alegeri prezidențiale în Statele Unite ale Americii și veți spune că e doar campanie electorală dar vor fi alegeri parlamentare și în Satele Unite ale României peste puțin iar noi, femeile cu drept de vot, avem doar de învățat de la Michelle Obama!

Noi, femeile, care încă ne desconsiderăm de unele singure, ne lăsăm exploatate la locul de muncă dar și acasă, agresate sexual, verbal, umilite de șefi și de către soți, acceptăm tacit, cu resemnare parcă, locul secund în societate pentru că sunt puțini cei care ne încurajează, pentru că nivelul de autostimă și respect pentru noi înșine este ținut sub control de aroganța și misoginismul masculin! Iar Statul prea puțin se implică în protecția, promovarea și apărarea drepturilor femeilor!

Trebuie să învățăm să pretindem și să obținem ceea ce ni se cuvine de drept de la ceilalți: respectul!

Merită citit:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Voi fi un pic serioasă aici pentru că sunt de părere că toţi putem fi de acord că aceasta a fost o săptămână grea. În această săptămână s-au întâmplat lucruri destul de interesante pentru mine personal deoarece a fost o perioadă a contrastelor profunde.

Aşadar, marţi, la Casă Albă, am sărbătorit Internaţional Day of the Girl and Let Girls Learn; a fost un moment minunat. Acesta a fost ultimul eveniment făcut de mine în calitate de Primă Doamnă. Şi am avut plăcerea de a petrece ore în şir vorbind cu unele dintre cele mai uimitoare tinere femei nu doar din Statele Unite, ci din întreagă lume. Şi am vorbit despre speranţele şi visele lor. Am vorbit despre aspiraţiile lor. Multe dintre aceste fete s-au confruntat cu obstacole inimaginabile doar pentru a merge la şcoală, punând în pericol siguranţă lor personală, libertatea șii riscând respingerea familiilor și a comunităţilor lor.

Aşa că m-am gândit că ar fi important să le reamintim acestor fete tinere cât de minunate şi de incredibile sunt. Am vrut ca ele să înțeleagă că măsura fiecărei țări este modul în care îşi tratează femeile şi copiii. Și le-am spus că merită să fie tratate cu demnitate şi respect… Le-am spus că trebuie să nu ţină seama de cineva care le înjoseşte sau le devalorizează și că trebuie să îşi facă vocea auzită în lume.

Am încheiat întâlnirea cu ele simţindu-mă inspirată şi fericită. Asta a fost marţi.

Și acum, iată… în această campanie a alegerilor am auzit în mod constant un limbaj jignitor şi multă ură adresată femeilor – limbaj care a fost dureros pentru mulți dintre noi, nu doar pentru femei, ci și pentru părinţii care încearcă să își protejeze copiii şi să îi crească pentru a deveni adulţi, oameni respectuoşi.
În aceste alegeri avem un candidat la funcția de preşedinte al Statelor Unite care, pe parcursul vieții sale și pe parcursul acestei campanii a spus despre femei lucruri care sunt atât de şocante, atât de umilitoare încât pur şi simplu nu pot repeta nici măcar un cuvânt din ce a spus el. Iar săptămâna trecută am văzut cum acest candidat pur și simplu se laudă cu privire la agresiunea sexuală. Și eu nu pot să cred că un candidat la funcția de preşedinte al Statelor Unite a lăudat agresiunea sexuală asupra femeilor.

Şi trebuie să vă mai spun că nu pot să nu mă gândesc la asta. Aşa că nu pot pretinde că acest lucru nu s-a întâmplat şi nu pot să vin aici şi să discut normal cu voi… ar fi necinstit să merg mai departe şi să zic că este doar un vis urât.

Acest lucru nu este ceva ce putem ignora. Nu este ceva ce putem uita. Pentru că nu a fost doar „o conversaţie indecentă”. Nu! Acesta este un individ puternic care vorbește în mod liber și deschis despre comportamentul agresiv sexual şi se laudă că sărută şi pipăie femei, folosind un limbaj obscen. Mulți dintre noi au fost îngrijorați pentru copiii noștri când am auzit cum se laudă cu așa ceva la televizor.

Şi, pentru a înrăutăți și mai mult lucrurile, se pare că acesta nu este un incident izolat. Este unul dintre nenumăratele exemple ale modului în care el a tratat femeile întreaga lui viață. Și trebuie să vă spun că ascult toate astea și o iau foarte personal, sunt convinsă că și voi faceți la fel, în special femeile. Comentariile rușinoase cu privire la corpul nostru. Nerespectarea ambiţiilor şi a intelectului nostru. Credința că poți face orice vrei cu o femeie. Este crud. Este înspăimântător! Și doare! Este precum acel sentiment groaznic pe care îl ai când mergi pe stradă şi un bărbat țipă cuvinte obscene cu privire la corpul tău.

Este acel sentiment de terorare și violare pe care prea multe femei l-au simțit atunci când un bărbat le-a atacat sau le-a forțat să facă lucruri pe care ele nu le doreau – ceva ce știm că se întâmplă în campusurile universitare şi în nenumărate alte locuri zi de zi.

Această întâmplare îmi aminteşte de poveşti pe care le auzeam de la mamele şi bunicile noastre.

Şi ne gândeam că toate acestea sunt de domeniul trecutului, nu? Şi au fost atâția oameni care au luptat incredibil de mult să pună capăt acestui tip de violenţă, abuz și lipsă de respect. Însă acum suntem în 2016 și auzim exact aceleași lucruri zi de zi în această campanie. Ne înecăm în ele. Şi toți facem ceea ce femeile au făcut dintotdeauna: încercăm să ținem capul deasupra apei, încercăm să mergem mai departe, încercăm să ne prefacem că acest lucru nu prea ne deranjează… poate pentru că dacă admitem cât de mult ne doare ne face să părem slabe de inima.

Poate că ne este frică să fim atât de vulnerabile. Poate că am crescut obişnuite să acceptăm aceste emoţii şi să rămânem tăcute pentru că am văzut că oamenii nu iau în considerare ce spunem noi. Sau poate că nu vrem să credem că încă mai există oameni care nu dau doi bani pe noi, femeile. Prea mulți oameni tratează această întâmplare că doar „o altă întâmplare”.

Însă, oameni buni, să fie clar! Acesta nu este un lucru normal. Acest lucru nu este politică. Acest lucru este rușinos. Este intolerabil. Şi nu contează din ce partid faci parte – nicio femeie nu merită să fie tratată în acest fel. Nimeni nu merită acest tip de abuz.

Şi ştiu că suntem în plină campanie, însă de data aceasta nu este vorba despre politică. Este vorba despre decență umană de bază. Este vorba despre bine şi rău. Şi noi nu putem suporta acest lucru, nu putem expune copiii noștri la așa ceva – nu putem face asta pentru un minut, să nu mai vorbim de patru ani. Acum este timpul pentru noi toți să ne ridicăm şi să spunem că este de ajuns. Acest lucru trebuie să înceteze chiar acum.

Dacă acesta este un lucru dureros pentru noi, femei mature, cum credeţi că pare pentru un copil? Ce mesaj primesc fetițele noastre cu privire la modul în care ar trebui să arate sau la modul în care ar trebui să se poarte? Ce lecţii învaţă?

Și cum acest lucru afectează bărbaţii şi băieţii din această ţară? Pentru că vă spun sincer, bărbații din viața mea nu vorbesc despre femei în asemenea hal. Și ştiu că familia mea nu este una neobișnuită. Bărbații pe care eu și voi îi cunoaștem nu tratează femeile în asemenea hal. Ei sunt tați iubitori, care sunt sătui de gândul ca fiicele lor să fie expuse la acest tip de limbaj vicios despre femei. Ei sunt soți, frați și fii care nu tolerează ca femeile să fie tratate în acest mod, umilite și jignite. Și, la fel ca și noi, acești oameni sunt îngrijorați cu privire la impactul pe care această situație îl are asupra băieților noștri care învață cum să fie bărbați.

De fapt, cineva mi-a spus recent o poveste despre fiul lor în vârstă de șase ani care se uită într-o zi la știri și, băiețelul, din senin a spus: ”Cred că Hillary Clinton va fi președinte!” Iar mama l-a întrebat: ”Ei bine, de ce spui asta?”

Micuțul de doar șase ani a spus: ”Pentru că cealaltă persoană a spus despre cineva că este un porc și nu poți fi președinte dacă numești pe cineva porc.”

Chiar și un copil de șase ani știe mai bine. Un copil de șase ani știe că acesta nu este un comportament de adulți. Nu așa se comportă oamenii. Și nu așa se comportă cineva care vrea să fie preşedinte al Statelor Unite.

Să fie foarte clar – Bărbaţii puternici nu trebuie să pună la pământ femeile pentru a se simți puternici. Oamenii care sunt cu adevărat puternici îi ridică și pe ceilalți de la pământ. Oamenii care sunt cu adevărat puternici îi încurajează pe cei slabi. Şi de asta avem nevoie de la viitorul nostru preşedinte. Avem nevoie de cineva care este o forţă unificatoare în această ţară. Avem nevoie de cineva care să vindece rănile care ne despart, de cineva căruia să îi pese cu adevărat de noi și de copiii noștri, de cineva care vrea cu tărie și compasiune să conducă această țară mai departe.

Și să vă mai spun un lucru. Sunt aici astăzi pentru că eu cred cu toată inima că Hillary Clinton va fi acel preşedinte”

 

Distribuie acest articol