VIDEO. Incendiu într-un spital din Italia, 85 de pacienți evacuați: „Focul a fost pus intenționat”

Cel puțin 85 de pacienți au fost evacuați în urma unui incendiu izbucnit în noaptea de duminică spre luni, 5 septembrie, în jur de miezul nopții, în pavilionul secției de Chirurgie (departamentul de ortopedie) de la spitalul Santa Corona din Pietra Ligure, provincia Savona. Unul dintre pacienți ar fi aprins focul intenționat. În timpul incendiului, un tub de oxigen ar fi explodat.

77 de pacienți internați în pavilionul implicat au fost transferați în timpul nopții, cu ambulanțe, unii dintre ei la spitalele din Savona și Albenga, în timp ce alții au fost internați în alte secții de la același spital.

Doi dintre pacienții evacuați au fost duși la Genova, la spitalul Policlinico San Martino, în timp ce șase au fost externați. Unsprezece pacienți au suferit intoxicație cu fum, iar unul este în stare gravă la Reanimare.

Incendiul, izbucnit într-un salon de la etajul trei al imobilului, a fost stins de pompierii care au evacuat trei etaje: cel al departamentului de ortopedie, cel superior (din cauza stării plăcii deteriorată de flăcări) și cel inferior, din cauza infiltrațiilor. Pompierii au interzis, de asemenea, folosirea unei bune părți din corpul principal al pavilionului chirurgical. Operațiile programate au fost amânate și vor fi reprogramate în zilele următoare.

„Focul a fost pus intenționat”, a declarat președintele regiunii Liguria, Giovanni Toti, în timp ce se deplasa la spital pentru a face bilanțul situației.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Conform Corriere della Sera, Sonia, una dintre pacientele internate la Ortopedie, a făcut o postare în care a povestit următoarele:

„Ora 23:45. Te gândești că vei dormi în noaptea asta și-o să te trezești liniștită mâine dimineață, știind că ești într-un spital și ai un tratament de urmat. Dar nu, bum! La un moment dat s-a auzit un vuiet. Un fum negru și respirația ți s-a îngreunat. Mi-am udat o față de pernă, nici nu știu cum am făcut din moment ce nu mă pot întoarce de pe o parte pe cealaltă, din cauza unei glezne fracturate.”

Potrivit martorei, un bărbat internat în aceeași secție a aprins focul cu o brichetă, declanșând explozia unui tub cu oxigen. „Toată secția explodează, inclusiv noi, pacienții. Rezultatul: suntem cu toții aduși la secția de urgență pentru gazele toxice pe care le-am respirat. Dar, mulțumind lui Dumnezeu, sunt aici să scriu, m-am salvat.”

Astăzi, în jurul orei 12.30, președintele regiunii Liguria, Giovanni Toti, a efectuat o inspecție la spitalul Santa Corona

Președintele regiunii Liguria, Giovanni Toti, la spitalul Santa Corona

„Vreau să mulțumesc tuturor cadrelor sanitare – a declarat Toti – care au lucrat neobosit în aceste ore pentru a pune în siguranță pacienții internați. Sunt în contact permanent cu directorul general Prioli pentru a urmări operațiunile și a avea toate noutățile în timp real. Conform procedurilor preconizate, datorită intervenției medicilor de gardă și a întregului personal, pacienții din pavilionul chirurgical au fost mutați în altă locație, în timp ce verificările sunt încă în curs.”