Incendiu la un spital din România, zeci de copii și părinți evacuați din cauza fumului

Un nou incendiu a avut loc la un spital din România în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, 18 septembrie 2022, de această dată fiind vorba de spitalul Louis Țurcanu din Timișoara.

Potrivit site-ului de știri locale tion.ro, zeci de copii și părinți au fost evacuați și mutați în alte secții ale spitalului sau în alte spitale din Timișoara după ce un incendiu a izbucnit în incinta clădirii, umplând de fum primul și al doilea etaj.

Incendiu la spitalul Louis Țurcanu din Timișoara. Foto: tion.ro

Alarma a fost dată în jurul orei 00:40, mai precizează sursa citată, iar ISU Banat a trimis de urgență la fața locului cinci autospeciale de stingere cu apă și spumă, două autoscări, două ambulanțe SMURD de tip B, una de tip C, două autospeciale de transport personal și victime multiple, precum și doi ofițeri și 20 de subofițeri.

Numeroase echipaje de pompieri au intervenit la fața locului. Foto: tion.ro

Odată sosiți la spitalul Louis Țurcanu, pompierii au constatat degajări mari de fum la etajele unu și doi ale instituției și au evacuat de urgență 42 de copii și 41 de părinți. Ulterior, la ora 02:20, ISU activat Planul Roșu de Intervenție.

Această măsură se ia, printre altele, atunci când numărul victimelor care au suferit diferite afecțiuni este mai mare de 12 și depășește capacitatea de intervenție obișnuită a structurilor locale SMURD şi SJA.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Conform unui comunicat emis de ISU, „cei 42 de copii au fost transferați la alte unități sanitare din Timișoara cu ajutorul a 3 autosanitare SMURD, 7 ambulanțe SAJ, 2 autospeciale de transport personal și victime multiple și un microbuz de transport persoane din cadrul ISU Timiș, astfel:

  • 17 copii au fost transferați pe Secția de Chirurgie pediatrică a aceluiași spital, dintre care un pacient intubat transferat de către personalul spitalului;
  • 16 copii au fost transferați la Maternitatea Bega, dintre care 5 au necesitat administrarea de oxigen pe timpul transportului;
  • 7 copii transferați pe Secția de prematuri a Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara;
  • 2 copii au fost transferați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara, dintre care, un pacient cu COVID și un pacient cu insuficiență respiratorie”

Din fericire, nicio persoană nu a suferit răni grave în urma acestui incendiu, iar pagubele au fost numai materiale.

În cursul zilei de astăzi, ISU Banat va stabili cauzele care au dus la producerea incendiului, respectiv a degajării de fum în incinta spitalului.

În perioada 14 noiembrie 2020 – 11 noiembrie 2021, deci în decurs de numai un an de zile, au avut loc incendii la 11 spitale din România, unele dintre ele provocând decesul a mai multor pacienți.

Cel mai grav incendiu a avut loc la data de 14 noiembrie 2020 când secția Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț a luat foc și zece persoane au fost ucise de flăcări.

Distribuie acest articol