O pasageră nu a fost lăsată să urce într-un avion România-Italia deoarece s-a oferit să preia din bagajul altui pasager

Agitație și suspans la îmbarcarea într-un avion Blue Air care urma să decoleze joi, 7 noiembrie 2019, la ora 13:40, de pe aeroportul din Iași. O pasageră a fost coborâtă cu poliția din avion după ce a urcat practic cu forța la bord, trecând printre personalul aeroportului care refuza să o lase să își continue călătoria.

Totul a început la poarta de îmbarcare cu numărul 2 pentru zborul 0B6815 Iași-Roma unde a venit rândul unei femei cu un copil să-i fie controlat bagajul de mână dacă este conform cu regulile companiei. Din păcate, valiza pe care o avea doamna era puțin mai mare decât spațiul dispozitivului metalic de verificare a dimensiunilor, iar angajata Blue Air de la poarta de îmbarcare i-a cerut pasagerei să pună valiza la cală, serviciu pentru care costul este de 70 de euro pe loc.

O altă pasageră care stătea la rând s-a oferit atunci să preia în valiza ei unele lucruri din bagajul pasagerei cu copil și atunci s-a declanșat tot scandalul. Angajata Blue Air i-a interzis imediat și fără drept de replică femeii care a vrut să ajute pasagera verificată în acel moment, ceea ce a făcut pasagera să se revolte.

„A vrut să ajute o femeie cu un copil care avea prea multe lucruri în bagaj, i-a zis să pună în valiza ei câteva obiecte și atunci doamna de la poarta de îmbarcare i-a interzis să mai urce în avion. Nu i-a vorbit urât, nu i-a zis nimic rău, dar n-au mai lăsat-o să treacă”, ne-a povestit Petronela, sora pasagerei căreia i s-a interzis accesul la bordul avionului și care era prezentă și ea acolo pentru a pleca cu același zbor.

Femeia a refuzat însă să se întoarcă înapoi și a înaintat până la ușa care duce spre pistă, dar acolo a fost oprită din nou de angajații companiei și ai aeroportului care s-au pus în fața ei. A urmat o discuție aprigă între pasageră și angajata companiei care nu-i permitea nicium celei dintâi să-și continue călătoria, iar aceasta refuza să se întoarcă din drum.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Nu mă-ntorc, chemati Poliția dacă vreți. Pentru ce să mă-ntorc? V-am vorbit urât cumva?”, spunea pasagera către angajata de la poarta de îmbarcare, în timp ce personalul Blue Air stătea în fața femeii pentru a-i bloca trecerea.

După 2-3 de minute de replici aruncate în mod agresiv între cele două femei, pasagera a trecut cu forța printre angajații aeroportului și a ieșit pe ușa care duce spre pistă, dar a fost oprită din nou. Între timp a sosit acolo și un angajat al firmei de securitate din aeroport și au încercat cu toții să convingă pasagera să se întoarcă înapoi, dar fără nicio șansă.

Cu toate acestea, au reușit pentru câteva clipe să calmeze femeia revoltată din cauza a ceea ce i se înâmpla, iar aceasta a încercat să-și ceară iertare de la angajata Blue Air cu care a avut discuția în contradictoriu. Pasagera însă tot n-a fost lăsată să intre pe pistă pentru a urca la bordul aeronavei sau cel puțin asta a încercat personalul aeroportului să facă, fiindcă în cele din urmă ea a trecut din nou printre angajați și agenții de la pază și a fugit spre aeronavă.

A urmat apoi o scurtă urmărire a femeii din partea personalulul de la poarta de îmbarcare, însă ea a reușit să urce la bordul avionului fără prea multe probleme și nu a coborât până nu au sosit polițiștii, care au urcat și ei la bord. La vederea agenților de poliție, femeia s-a liniștit puțin și a coborât de bună voie, ceilalți pasageri reușind astfel să continue îmbarcarea.

Pasagera revoltată (femeia în negru, din dreapta) fugind spre avion

Din cele relatate de sora ei reiese că polițiștii nu au amendat pasagera care s-a urcat cu forța în avionul Blue Air (în care avea tot dreptul să urce, având un bilet cumpărat și bagaj corespunzător) deoarece nu a comis nicio infracțiune. Femeia a fost însă nevoită să cumpere un alt bilet, pentru alt zbor spre Italia, intenția ei fiind să ajungă la Cosenza, în Calabria. În ceea ce privește zborul la care i s-a interzis accesul, pasagera a spus că va depune o plângere împotriva companiei.

Tot mai mulți români se plâng în ultimul timp de politica rigidă a companiei Blue Air în ceea ce privește bagajele de mână. Dacă până anul acesta se putea urca în avion și cu bagajul care cântarea 2-3 kg în plus sau femeile puteau să aibă și o poșetă cu ele pe lângă bagajul de mână, acum angajații companiei nu mai permit îmbarcarea cu poșetă și cer doamnelor să o introducă în valiză. Iar dacă poșeta nu încape sau greutatea valizei este mai mare de 10 kilograme, constrâng pasagerul să treacă valiza ca bagaj de cală și să plătească astfel suma de 70 de euro, valoarea serviciului la poarta de îmbarcare.

„Pe mine m-a mirat că m-a pus să bag poșeta în valiză, înainte nu era așa la ei (la Blue Air – n.r.)”, spune o pasageră din același zbor Iași-Roma.

Avionul, din fericire, a decolat la timp și s-a încadrat în programul de zbor normal, aterizând la Roma la ora prevăzută.

@rotalianul