Infractor român căutat de poliție, arestat în Italia. Publica fotografii și video pe rețelele de socializare

Un român, șeful unui clan mafiot căutat la nivel internațional pentru evaziune fiscală și dare de mită, care comercializa vehicule provenite din Uniunea Europeană fără a plăti impozitele corespunzătoare, a fost arestat de carabinierii italieni în Padova.

Boț Iulian, cunoscut și sub numele de Viscol, conducea un grup infracțional român cu sediul în Lugoj și ramificații la Timișoara și a fost condamnat în România la patru ani și opt luni de închisoare.

Acesta, împreună cu inculpaţii Toader Nicolae şi Bejan Petrea, au constituit şi au acţionat în cadrul unui grup infracţional organizat, având ca scop desfăşurarea de activităţi evazioniste, prin intermediul a două societăţi comerciale administrate de aceştia din urmă.

Activitatea infracţională a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 800.000 euro, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spaţiul european şi revânzării acestora „la negru”, cu eludarea obligaţiilor legale privind plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat.

Începând din noiembrie 2013 şi până în data de 1 februarie 2016, demersurile infracţionale ale grupului au fost sprijinite şi protejate de avocatul Bîlc Marin din cadrul Baroului Timiş, dar şi funcţionari publici din cadrul I.P.J. Timiş, ofiţeri cu funcţii de conducere în cadrul instituţiei, care au fost atraşi de-a lungul timpului în sfera de influenţă a clanului şi fidelizaţi prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale şi sume de bani – Muntean Sorin Petru, şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş şi Pavel Dumitru, şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.P.J. Timiş.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Conform publicației Adevărul, fostul șef al Poliției Timiș, Sorin Munteanu, condamnat în primă instanță la șase ani de închisoare, a fost condamnat definitiv la patru ani si opt luni de închisoare.

Judecat în dosar pentru dare de mită, Iulian Boț, zis „Viscol”, a primit aceeași pedeapsă de patru ani și opt luni de închisoare. Avocatul Marin Bâlc a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, iar fostul șef al Poliției Economice, Pavel Dumitru, a fost condamnat la doi ani și 10 luni de închisoare.

Prin sentința de condamnare, judecătorii l-au obligat pe Iulian Boț să plătească și suma de 328.804,44 euro, reprezentând TVA pentru perioada fiscală 2012 -2013, la care se adaugă accesoriile aferente, care se vor calcula până la data achitării obligaţiilor principale.

Boț a fost arestat după o investigație desfășurată de carabinierii Comandamentului provincial, condus de colonelul Giovanni Garrasi. Pe numele lui Boț Iulian era emis un mandat european de arestare, informează Il Gazzettino.

Bărbatul a postat pe rețelele de socializare fotografii și video care au ajutat ancheta, ducând la capturarea sa. Ultimele fotografii și video publicate pe Facebook sunt de la Domul din Milano și de la o petrecere din Peninsulă.

Iulian Boț a fost găsit și arestat în Padova, unde gestiona un salon auto, în comuna Ponte San Nicolò, cu complicitatea unor membri ai familiei și a prietenilor săi.

„Clanul Viscol”, pe care îl conducea, are o istorie infracțională extrem de intensă, cu un război între ramurile mafiei romilor care s-au luptat pentru controlul câtorva clădiri istorice din centrul Lugojului pe care urmau să le transforme în structuri de cazare.

Iulian Bot, zis Viscol. Sursa foto: profilul Facebook

De-a lungul timpului, au avut loc diverse confruntări violente între membrii clanului Viscol și rivalii lor, printre care un atac asupra unei familii, în 2009 și o intrare forțată în casa unui rival, în 2013, când Viscol l-a împușcat pe bărbat în ambele picioare.

Infractorul român, care trebuie să ispășească o pedeapsă de 4 ani și 8 luni de închisoare, a fost transferat într-o celulă a închisorii de pe Via Due Palazzi.