Îngrijitoare româncă din Austria: „Trăiești, într-un fel, viața persoanelor în vârstă”

Ionela Haret, o tânără de naționalitate română, în vârstă de 30 de ani, pleacă în mod regulat din orașul său natal timp de o lună pentru a avea grijă de Anna Kummer, o bătrână de naționalitate în vârstă de 95 de ani, domiciliată în orașul Hartberg din Austria. Tânăra, împreună cu o prietenă, fac cu schimbul la acest loc de muncă.

700-20230512132552 (9)
Ionela Haret. Sursa foto: Kleine Zeitung

Conaționala noastră a explicat jurnalistului Edwald Wurzinger, de la publicația Kleine Zeitung, cum își petrece timpul ca îngrijitoare:

Bătrâna iese rareori din vizorul Ionelei. Românca o însoțește non-stop, chiar și atunci când pensionara se plimbă cu premergătorul prin apartamentul său.

Potrivit spuselor româncei, nu există altă cale, pentru că bătrâna are nevoie de îngrijire și sprijin 24 de ore din 24. „Este slujba vieții mele”, a mărturisit Ionela, adăugând: „Chiar dacă am renunțat la multe pentru asta”. Ea lucrează ca îngrijitoare la domiciliu de cinci ani.

Fiecare zi începe pentru conaționala noastră la ora 6:00 dimineața. „În primul rând, mă uit la cum a dormit doamna Anna a dormit și deschid perdelele. Soarele dimineții este deosebit de important pentru persoanele în vârstă”, a dezvăluit Ionela, tânăra care vine în Hartberg din orașul românesc Oravița (județul Caraș-Severin).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Apoi, pregătește medicamentele pentru ziua respectivă și îi prepară vârstnicei un ou fiert moale. „Luăm micul dejun împreună, în fiecare zi”, a specificat ea. Un dialog matinal este baza unei zile de muncă reușite, atât pentru Ionela, cât și pentru pacienta sa.

În prezent, salariul Ionelei este de 2.400 de euro brut pe lună.

Ea este una dintre multele femei care lucrează ca îngrijitoare la domiciliu în Austria prin intermediul unei agenții specializate în servicii de îngrijire non-stop. „Sunt responsabilă de îngrijirea completă a pacienților mei. Aceasta include gătitul, curățenia, spălatul, călcatul și cumpărăturile”, a explicat Ionela.

În opinia ei, îngrijitoarele care se ocupă de pacienți imobilizați la pat ar trebui să primească cu aproximativ o treime mai mult la salariu, deoarece este o muncă dificilă și obositoare.

„Eu am avut noroc cu doamna Anna, ea este mereu în formă, face glume și mă face să râd”, a spus  Ionela. De asemenea, doamna Anna este foarte activă.

Gătitul împreună cu ea este un alt ritual efectuat zilnic. „Ca îngrijitoare, trăiești, într-un fel, viața persoanelor în vârstă și acest lucru este important și benefic, deoarece trebuie să te poți identifica cu ele”, a afirmat Ionela.

După spălatul vaselor, îngrijitoarea româncă își folosește pauza de prânz de trei ore pentru a se odihni sau a merge la plimbare. „De obicei iau legătura cu familia mea din România. Mi-e dor de casă din când în când. Am renunţat la toată viaţa de acolo”, a mărturisit ea.

După-amiezile sunt la fel de obișnuite și repetitive. Tabla de joc „Mensch-ärgere-dich-nicht” ocupă un loc special în locuința lor și este mereu la îndemână pentru Ionela.

- Continuarea după publicitate -

„Face parte din sarcinile noastre să permitem persoanelor în vârstă să se bucure ca niște copii de micile victorii din timpul jocurilor de societate”, a explicat tânăra de 30 de ani.

IMG-20230511-WA0012_1683816327402251
Ionela Haret împreună cu bătrâna asistată. Sursa foto: Kleine Zeitung

Seara servesc împreună o gustare sau o ciocolată caldă, cu puțin înainte de a o însoți pe pensionară la baie și apoi în pat.

Ionela Haret este doar un exemplu dintre numeroasele persoane dedicate care își sacrifică timpul și energiile pentru a îngriji persoanele în vârstă. Munca lor este esențială și merită recunoaștere și sprijin adecvat din partea autorităților statului.