Îngrijitoare și menajere în Italia: Versiunea în limba română a CCNL (Contractul Colectiv de Muncă la nivel Național)

Munca în domeniul casnic din Italia este sectorul cu cea mai mare reprezentare a lucrătorilor străini, 77% dintre îngrijitoarele la domiciliu și 69% dintre menajere sunt de altă naționalitate decât italiană. Munca lor este reglementată de Contractului Colectiv de Muncă la nivel Național privind reglementarea raporturilor de muncă domestică.

Pentru îngrijitoare, componenta est-europeană este puternic majoritară, reprezentând 73,6% din total. Partea rămasă este fragmentată, fără mari concentrații. Pentru menajere situația este însă mai puțin definită. Europa de Est rămâne cea mai mare componentă, dar cu o incidență mult mai mică (47,1%). Urmează cea filipineză (18,0%), din Asia de Est (11,0%) și America de Sud (10,4%).

România, Ucraina, Filipine și Moldova sunt țările cu cel mai mare număr de lucrători casnici din Italia, informează Osservatorio Domina

România este cea mai mare comunitate străină din Italia, reprezentând aproape un sfert din totalul străinilor (23,1%). 57,5% din comunitatea românească din Italia este formată din femei, în timp ce rata de ocupare (63,6%) este semnificativ mai mare decât media străină.

Pentru români, primele trei regiuni în care se află cei mai mulți dintre ei sunt Lazio, Lombardia și Piemont. La nivel provincial, 15,5% dintre românii din Italia se află în Roma. Urmează Torino (8,4%) și Milano (4,2%).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pentru moldoveni, primele trei regiuni în care se află cei mai mulți dintre ei sunt Veneto, Emilia-Romagna și Lombardia. Nord-estul se regăsește și la nivel provincial: 9,5% dintre moldovenii din Italia se află la Roma. Urmează Padova (7,8%) și Veneția (6,3%).

Munca în sectorul casnic este reglementată de CCNL (Contractul colectiv național de muncă)

În „Contratto colf e badanti 2020”, în vigoare de la 1 octombrie 2020 și valabil în anul 2021, sunt specificate toate informațiile care țin de drepturile și îndatoririle asistentelor familiale (îngrijitoarelor), menajerelor și bonelor care prestează servicii de asistență personală și casnică în Italia.

Din contractul colectiv de muncă se poate afla valoarea retribuțiilor, orarul de muncă, zilele libere și perioada concediului de odihnă, drepturile lucrătorilor în caz de boală, perioada de preaviz în caz de concediere, și altele.

Ambasada României în Italia a pus la dispoziția persoanelor interesate varianta în limba română a CCNL – Contractului Colectiv de Muncă la nivel Național privind reglementarea raporturilor de muncă domestică. Îl găsiți dând click pe linkul următor: https://www.rotalianul.com/wp-content/uploads/2022/01/ccnl_lucratori_domestici_ro-1.pdf

Distribuie acest articol