Carantina la întoarcerea din țară, o problemă pentru multe îngrijitoare românce din Italia

Situația femeilor românce care lucrează ca îngrijitoare în Italia este în această perioadă în atenția autorităților din această țară. În urma creșterii numărului de persoane infectate cu Covid-19 din țara noastră, guvernul italian a hotărât carantinarea tuturor celor care sosesc din România și efectuarea testelor pentru Sars-Cov-2, iar femeile care îngrijesc bătrâni, persoane dizabile sau cu diverse patologii reprezintă un risc și mai mare având în vedere că pun în pericol sănătatea asistaților lor.

Este perioada concediilor și mulți români din Peninsulă s-au întors acasă pentru a-și rezolva diverse probleme sau pentru a-i revedea pe cei dragi. Au luat însă în calcul și situația care îi va aștepta la întoarcere? 14 zile de izolare la domiciliu, iar pentru îngrijitoarele care locuiesc la domiciliul persoanei asistate situația este și mai complicată. În cazul în care familia respectivă nu este de acord ca „badanta” să petreacă perioada de carantinare în casa bătrânului pe care îl îngrijește, aceasta este constrânsă să își închirieze pe cheltuială proprie spațiul unde va petrece cele 14 zile de izolare. La un hotel, o pensiune, o cameră închiriată pe la cunoștințe sau prieteni.

Așa cum a făcut Olimpia care ne-a povestit că a fost în țară, iar la întoarcerea în Italia, familia unde lucrează de aproximativ 4 ani de zile nu a primit-o să stea în casă cu persoana îngrijită pe perioada celor 14 zile de carantină. „Mi-am închiriat o cameră pe banii mei unde am stat cele 14 zile de izolare, din partea familiei la care lucrez nici măcar un salut nu am primit, nu mai zic să mă ajute cu cumpărăturile sau altceva.”

Cristina a trecut prin aceeași experiență: „Am mers acasă pentru o urgență, bătrânii și întreaga familie, cu toate că au casă liberă pentru că ei sunt plecați în această perioadă la casa de vacanță, nu au vrut să accepte să fac carantina la ei.

Petra Iosub, administratoarea grupului Facebook „Colf e badanti” (Menajere și îngrijitoare) este de părere că responsabilitatea este a lucrătoarelor și nu a familiilor care este firesc să-și protejeze rudele vârstnice sau cu patologii. De asemenea, când îngrijitoarele pleacă acasă în această perioadă, trebuie să se asigure înainte de a pleca că vor avea unde locui la întoarcerea în Italia, pe perioada izolării:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Atât guvernul român, cât și cel italian au gestionat rău situația, pentru că ar fi trebuit să pună la dispoziția celor întorși la muncă structuri în care aceștia să poată petrece cele 14 zile de izolare. Gratis! Dar nu au făcut-o și fiecare a rămas să se descurce prin forțe proprii.
Că trebuie efectuată această perioadă de izolare, se știa, este inutil să dăm vina pe familii că nu ne primesc să facem carantină la locul de muncă. Să încercăm măcar pentru câteva minute să fim realiști. Cineva care se întoarce dintr-o zonă de risc și care a intrat în contact cu nenumărate persoane poate fi un posibil purtător de Covid. Este o realitate pe care trebuie să și-o asume fiecare persoană care a decis să meargă în țară în această perioadă.
Ura aia pe care unele o împroașcă la adresa angajatorilor, nu mi se pare justificată. Fiecare trebuie să își asume consecințele propriilor fapte. Nu o spun cu răutate ci cu realism. Familiile angajatoare NU sunt obligate să permită badantei să facă izolarea la domiciliul asistatului”, scrie Petra Iosub pe grupul pe care îl administrează.

Amintim că obligația autoizolării pentru persoanele care sosesc din România este valabilă în Italia până la data de 7 septembrie, după care se reevaluează în funcție de situația care va fi la data respectivă.

Distribuie acest articol