Îngrijitoarele și menajerele din Italia. Crește numărul celor cu vârsta de peste 50 de ani și se caută tot mai mulți lucrători bărbați

„Armata lucrătoarelor casnice” din Italia, așa își începe articolul tg3.rai.it, în care prezintă statistica Fundației Moressa pe anul 2017 a numărului de prezențe în acest sector de muncă și a factorilor caracteristici anului trecut. Statistica respectivă se bazează pe datele Inps și Istat: peste două milioane de persoane lucrează în sectorul casnic, majoritatea de naționalitate străină și cele mai multe dintre ele sunt femei.

Câțiva dintre factori care caracterizează în prezent sectorul lucrătorilor casnici, conform retrospectivei anului trecut, ar fi:

  • Sunt tot mai multe lucrătoare cu vârsta de peste 50 de ani, mai ales cele de naționalitate italiană;
  • Majoritatea lucrătoarelor muncesc la negru, fără un contract de muncă;
  • Cererile pentru bărbați sunt în creștere;
  • Sunt înregistrate costuri mari pentru familii.

Mai mult de jumătate dintre lucrătorii casnici din Italia sunt concentrați în patru regiuni:

  • Lombardia este regiunea cu cel mai mare număr de lucrători casnici din Italia, 156,092, echivalentul a 18,1%;
  • Lazio (14,9%);
  • Emilia Romagna (8,8%);
  • Toscana (8 , 6%).

Numărul de cereri pentru îngrijitoare a întrecut cererile pentru menajere

Se notează o schimbare față de trecut. Numărul de menajere care ajută la treburile casnice, la cumpărături și la curățenie este depășit de cel al îngrijitoarelor, care vin în sprijinul persoanelor în vârstă. Numărul menajerelor reprezintă oricum 54% din numărul total al lucrătorilor casnici, dar crește numărul de „badanti”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

O altă noutate este cea că tot mai multe femei italiene care au depășit vârsta de 50 de ani, au găsit de muncă în sectorul casnic, în principal ca îngrijitoare. Numărul îngrijitoarelor cu vârsta de peste 50 de ani în prezent este de 37.000, față de 15.000 câte erau în anul 2012, de exemplu. O creștere considerabilă datorată în primul rând procesului de integrare care a oferit posibilitatea multor lucrători străini, pe parcursul anilor, să obțină cetățenia italiană. Pe de altă parte, ca o consecință a crizei economice, tot mai multe femei de naționalitate italiană au fost nevoite să își găsească un loc de muncă iar sectorul îngrijirii persoanelor vârstnice le-a oferit o bună oportunitate.

Bărbații sunt, de asemenea, din ce în ce mai căutați de angajatorii casnici italieni.

Se lucrează fără un contract de muncă

Mai puțin de jumătate dintre angajați (865.000) au un contract de muncă și contribuțiile plătite la zi, în timp ce majoritatea lucrează încă la negru, care sunt în jur de 1,2 milioane.

Datorită îmbătrânirii populației, cererea de servicii de îngrijire personală crește constant în Italia dar acest sector de lucru a acumulat în anul trecut cea mai mare rată a neregulilor înregistrate vreodată, 58,3%, față de o medie pentru toate sectoarele de 13,5%.

Costuri ridicate pentru familiile italiene

S-au înregistrat pe parcursul anului trecut 7 miliarde de euro cheltuieli în total pentru lucrătorii angajați cu un contract de muncă, dintre care 5,6 miliarde pentru salarii, 953 milioane pentru contribuții și 417 milioane pentru TFR.