Îngrijitor român în străinătate, acuzat că l-a ucis pe bătrân. I-ar fi dat să bea lichid de desfundat țevile

Un bărbat român în vârstă de 46 de ani, rezident în în Logroño (Spania) de două decenii, se confruntă cu acuzația de omor după ce persoana în vârstă de care avea grijă a decedat în august 2020, după ce a înghițit un lichid de desfundat țevile de scurgere.

Îngrijitorul român, cu inițialele A.V.L., care a fost numit unic moștenitor de către bătrânul în vârstă de 82 de ani cu o lună înainte de a muri, susține că pensionarul s-a sinucis, consumând substanța respectivă în momentul în care era singur.

Procesul a început luni, 4 martie 2024, menționează La Rioja

Procurorul cere pentru român o pedeapsă de 23 de ani de închisoare și ulterior 10 ani de libertate supravegheată, precum și plata unei compensații de 300.000 de euro către moștenitorii legali ai victimei, pentru daune morale.

În apărarea sa, avocatul românului solicită achitarea, argumentând că nu există dovezi concludente ale unui omor premeditat și subliniind comportamentul exemplar al clientului său, un om onest, cu familie și fără antecedente penale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În prima ședință a procesului, românul a povestit cum l-a cunoscut pe bătrân, care locuia în apropierea domiciliului său, instaurându-se între ei cu timpul o relație de prietenie.

Spaniolul i-a închiriat conaționalului nostru un loc de parcare și o cameră de depozitare pe care le avea pe strada Beratúa din Logroño.

Românul l-a ajutat din când în când oferindu-i asistență și, după ce pensionarul a suferit un accident vascular cerebral și a fost internat în perioada 11-14 iulie 2020, dormea noaptea la el acasă.

La trei zile după ce a fost externat din spital, l-a însoțit la notar pentru a încheia un testament în favoarea sa, în schimbul îngrijirii și asistenței sale până la moarte. Noul testament a revocat unul anterior în care a lăsat moștenire totul nepoților săi în părți egale.

Îngrijitorul român a negat orice intenție sau cerere de a fi inclus în testament sau de a modifica documentele existente, afirmând că nu știa de prezența unui testament anterior.

El a relatat că, în noaptea tragediei, a fost trezit de anumite zgomote, a mers la bătrân și a găsit alături de el un bidon cu lichid de desfundat țevi și un pahar.

A sunat la serviciile medicale de urgență, dar viața bătrânului nu a mai putut fi salvată.

Procurorul susține, însă, că acuzatul ar fi premeditat moartea bătrânului. În data de 4 august 2020, cu o zi înainte de moartea asistatului său, îngrijitorul s-a deplasat la un magazin de produse sanitare pentru a cumpăra un produs profesional de desfundare a țevilor.

În aceeași noapte i-ar fi administrat persoanei pe care o îngrijea o doză mai mare decât cea normală de somnifere.

Când bătrânul se afla în acea stare de letargie care îl împiedica să se apere, l-a forțat să înghită o parte din lichidul pe care-l cumpărase, cu scopul de a-i „provoca moartea și de a-i putea moșteni proprietatea”, a afirmat procurorul.

De cealaltă parte, avocatul românului spune că nu sunt  motive evidente pentru un act premeditat, punând accent pe relația de grijă și ajutor oferită de român bătrânului despre care susține că nu a fost asistat de familie în momentele critice ale bolii sale.

Avocatul apărării evidențiază, de asemenea, prejudecățile care ar putea influența percepția cazului, dat fiind faptul că moștenitorul este un străin și un „necunoscut” pentru familia victimei.

Un juriu popular va trebui să delibereze asupra vinovăției sau nu a inculpatului, acuzat de infracțiunea de omor.

Distribuie acest articol