Îngrijitor român mort în Italia de COVID. Familia cere daune de 1.200.000 euro de la bătrânul asistat: „S-a infectat de la el”

Membrii familiei unui îngrijitor de naționalitate română, care a murit anul trecut la vârsta de 68 de ani din cauza infecției cu COVID-19, au cerut 1.200.000 euro daune de la angajatorul italian al bărbatului, un pensionar de 83 de ani din Ravenna, regiunea Emilia-Romagna și de la INAIL. Despăgubirile pot fi financiare sau de altă natură, au specificat familiarii românului nostru conform ANSA.

Rudele solicită aceste daune deoarece îngrijitorul român s-a infectat de la bătrânul pe care îl asista. Un caz singular, care va ajunge joi, 26 mai, în fața judecătorului Dario Bernardi de la Tribunalul Muncii din Ravenna.

Conform celor reclamate de moștenitorii defunctului, infecția s-a produs la locul de muncă și COVID a fost cauza unică sau predominantă a decesului îngrijitorului. Bărbatul român a fost angajat de bătrân în ianuarie 2021, ca lucrător casnic cu contract de 25 de ore săptămânale. În perioada 23 – 28 august a fost plecat în vacanță, iar la scurt timp de la întoarcerea sa în casa pensionarului s-a îmbolnăvit de COVID.

Pe data de 1 septembrie bătrânul a făcut un test care a fost pozitiv, iar pe 3 septembrie a fost rândul îngrijitorului să se testeze. Pensionarul era vaccinat și acest aspect i-a salvat viața, pe când românul, nevaccinat anti-COVID, a decedat în urma complicațiilor suferite.

Totuși, conform celor subliniate de angajator, este imposibil să se constate legătura de cauzalitate dintre infecția îngrijitorului și mediul de lucru. Dar, mai presus de toate, îngrijitorul nu era vaccinat și asta ar fi în defavoarea acuzațiilor care se aduc. Când copiii bătrânului îl întrebau de ce nu se vaccinează el spunea că se simțea puternic și sănătos și că nu îi era teamă de COVID-19.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După ce testul COVID i-a arătat că a contractat boala, românul s-a tratat inițial cu metode alternative, cu ierburi și ceaiuri, iar apoi cu medicamente antipiretice. Din moment ce febra persista a mers la medic și trimis la secția Urgențe. Din păcate, viața nu i-a mai putut fi salvată.