Inima unui tânăr de 17 ani din România a salvat viața unei femei din Italia. Acord între cele două țări pentru donații de organe

Viața unei femei din Italia a fost la un pas să se sfârșească din cauza unor afecțiuni cardiace și singura soluție era înlocuirea inimii sale cu un sănătoasă.

Decesul unui tânăr de 17 ani din România, a cărui familie și-a dat acordul pentru donarea organelor, a dus la salvarea vieții femeii din Italia după ce inima conaționalului nostru a fost transportată în această țară și transplantată pacientei italiene.

Conform agenției de presă ANSA din Italia, totul a fost posibil datorită unui acord între cele două țări semnat la sfârșitul lunii martie prin care va fi efectuat un schimb benefic pentru pacienții din ambele țări.

Mai exact, Italia se angajează să primească din România în fiecare an, în structurile sale din Peninsulă, câte cinci pacienți români cu insuficiență pulmonară gravă care să beneficieze de transplant de plămâni, procedură care în țara noastră nu poate fi efectuată.

România, în schimb, se angajează să pună la dispoziția Italiei cinci plămâni, dar și alte organe donate în urma deceselor cetățenilor români, pentru care nu se găsesc pacienți compatibili pentru transplant în țara noastră.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Acordul cu România este cel de-al patrulea acord bilateral semnat de Italia, după cel cu Malta, Grecia și Serbia. În plus, rețeaua națională de transplanturi aderă la sistemul multilateral de cooperare „Foedus”, care are ca obiectiv principal facilitarea schimbului de organe în exces între țările membre UE”, se arată într-un comunicat trimise presei de Centrul Național pentru Transplanturi din Italia.