INPS – Italia: Atenție la ce SMS-uri primiți, un virus vă poate pune în pericol datele personale

INPS își informează utilizatorii că au avut loc încercări frauduloase de a se solicita, prin intermediul unor SMS-uri trimise clienților instituției, obținerea de date sensibile din partea unor persoane necunoscute și rău intenționate.

Un virus transmis prin SMS-uri false pune în pericol datele personale ale mai multor utilizatori.

Fenomenul se numește „phishing” și urmărește obținerea de informații private, precum parola de acces la serviciile bancare, numărul cardului bancar etc.

INPS atrage atenția că este în derulare o astfel de campanie, prin trimiterea de mesaje SMS care invită oamenii să dea clic pe un link pentru a actualiza cererea pentru bonusul COVID-19. Apoi li se solicită să instaleze o aplicație prin care li se preiau ulterior date personale importante. „Aceste SMS-uri nu sunt trimise de INPS”, se anunță pe site-ul Institutului Național de Previdență Socială. „Orice SMS pe care Institutul ar trebui să îl trimită nu va conține link-uri către site-uri web. Singurul acces la serviciile INPS se face prin intermediul site-ului web instituțional.”

Phishing-ul este o metodă de furt de identitate prin care se încearcă obținerea, de la clienții unei instituții – indiferent de aria sa de activitate – a unor date personale sau confidențiale. Acestea pot fi folosite ulterior în mod ilegal de către răufăcători, pentru a efectua tranzacții în contul clientului respectiv. Pentru aflarea lor, atacurile de phishing se folosesc de un canal electronic de comunicație (e-mail, telefon) sau de un program rău intenționat, care exploatează vulnerabilitățile sistemului pentru a fura date. Destinatarul este invitat să furnizeze date confidențiale (numărul cardului de credit, parola pentru accesarea serviciului de origine bancar etc.), această solicitare fiind cerută din motive tehnice.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI