INPS – Italia: Atenție la ce SMS-uri primiți, un virus vă poate pune în pericol datele personale

INPS își informează utilizatorii că au avut loc încercări frauduloase de a se solicita, prin intermediul unor SMS-uri trimise clienților instituției, obținerea de date sensibile din partea unor persoane necunoscute și rău intenționate.

Un virus transmis prin SMS-uri false pune în pericol datele personale ale mai multor utilizatori.

- Continuarea după publicitate -

Fenomenul se numește „phishing” și urmărește obținerea de informații private, precum parola de acces la serviciile bancare, numărul cardului bancar etc.

INPS atrage atenția că este în derulare o astfel de campanie, prin trimiterea de mesaje SMS care invită oamenii să dea clic pe un link pentru a actualiza cererea pentru bonusul COVID-19. Apoi li se solicită să instaleze o aplicație prin care li se preiau ulterior date personale importante. „Aceste SMS-uri nu sunt trimise de INPS”, se anunță pe site-ul Institutului Național de Previdență Socială. „Orice SMS pe care Institutul ar trebui să îl trimită nu va conține link-uri către site-uri web. Singurul acces la serviciile INPS se face prin intermediul site-ului web instituțional.”

Phishing-ul este o metodă de furt de identitate prin care se încearcă obținerea, de la clienții unei instituții – indiferent de aria sa de activitate – a unor date personale sau confidențiale. Acestea pot fi folosite ulterior în mod ilegal de către răufăcători, pentru a efectua tranzacții în contul clientului respectiv. Pentru aflarea lor, atacurile de phishing se folosesc de un canal electronic de comunicație (e-mail, telefon) sau de un program rău intenționat, care exploatează vulnerabilitățile sistemului pentru a fura date. Destinatarul este invitat să furnizeze date confidențiale (numărul cardului de credit, parola pentru accesarea serviciului de origine bancar etc.), această solicitare fiind cerută din motive tehnice.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI