INPS Italia, obligat să plătească lichidarea (TFR) și salariile restante unei bucătărese după ce angajatorul a dat faliment

O bucătăreasă care nu și-a primit ultimele cinci salarii și lichidarea (TFR) de la angajatorul care între timp a dat faliment a chemat INSP în judecată și a primit banii din Fondul de Garantare al Institutului Național de Protecție Socială.

După ce angajatorul a dat faliment și nu i-a plătit lucrătoarei toate drepturile bănești, în valoare de aproximativ 10.000 de euro, Tribunalul din Spoleto a recunoscut dreptul femeii de a primi banii de la Fondul de Garanții al INPS, instrument special creat pentru a suplini incapacitatea de plată a angajatorului, informează Perugia Today.

Ce este Fondul de Garantare

Fondul de garantare a indemnizaţiilor de încetarea a raporturilor de muncă (TFR) a fost înfiinţat cu art. 2, legea din 29 mai 1982, nr. 297, pentru plata indemnizației de concediere în cazul angajatorilor insolvabili (situația unui debitor de a fi în incapacitate de plată a datoriilor scadente).

Cu articolele 1 și 2, decretul legislativ 27 ianuarie 1992, nr. 80, Fondul intervine și pentru salariile acumulate în ultimele trei luni de relație. Este alimentat de o contribuție plătită de angajatori egală cu 0,20% din salariul impozabil. Pentru managerii companiilor industriale, contribuția este egală cu 0,40% din salariul impozitat.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În cazul de față, angajatorul nu i-a plătit lucrătoarei ultimele cinci salarii și nici indemnizația de concediere (lichidarea, numită în Italia TFR).

Femeia, asistată de avocata Chiara Camilletti, a lucrat ca bucătăreasă la un restaurant din decembrie 2015 până în septembrie 2016. Pe parcursul raportului de muncă nu a primit salarii din aprilie până în august 2016, în valoare totală de 6.399 euro salarii și indemnizația de concediere de muncă de 3.604 euro, pentru un total de 10.003 euro neachitați.

Fostul angajator nu i-a plătit drepturile, iar executarea silită a dat rezultat negativ și s-a declanșat cererea de faliment, la care femeia a primit răspuns negativ pentru că datoria era mai mică de 30.000 de euro.

În acest moment, lucrătoarea a apelat la INPS și a depus o cerere la Fondul de Garantare, care plătește indemnizația de concediere și salariile din ultimele luni neachitate în cazul angajatorilor falimentari.

Instituția de asigurări sociale a respins însă cererea, argumentând că firma la care lucra femeia este încă activă și, prin urmare, solvabilă. INPS ar fi putut susține doar elementele care intră în acoperirea asigurărilor sociale, solicitând judecătorului să declare anularea cererii.

Judecătorul de la Tribunalul din Spoleto a luat în considerare în schimb regularitatea cererii de acces la Fondul de Garantare, amintind că acest instrument a fost creat tocmai pentru a suplini neajunsurile angajatorului, atunci când acesta este în insolvență, atât pentru indemnizația de concediere, cât și pentru ultimele trei salarii neplătite.

Judecătorul a apreciat „încercarea efectivă și serioasă” a muncitoarei de a recupera banii de la angajator și a constatat, prin mărturia foștilor colegi, că societatea și-a încetat activitatea în 2016.

Prin urmare, cererea a fost admisă și INPS a fost obligat la plata a 10.003 euro (brut), plus dobândă și reevaluare în favoarea lucrătoarei.

Distribuie acest articol