INPS Italia, obligat să plătească 10.000 de euro unei badante după ce i-a anulat Venitul de cetățenie

Institutul Național de Protecție Socială din Italia va trebui să plătească 10.000 de euro despăgubiri unei femei care a lucrat mai mulți ani ca îngrijitoare în provincia Trento, după ce i-a revocat dreptul la Venitul de cetățenie, ajutor social din partea statului italian la care femeia avea dreptul.

Conform investigațiilor INPS, badanta nu locuise în Italia în ultimii 10 ani, condiție de bază pentru a putea primi bonusul respectiv și i s-a solicitat rambursarea sumelor încasate în perioada octombrie 2020 – noiembrie 2021.

Numai că realitatea era cu totul alta și femeia s-a adresat instanței de judecată, menționează Rai News.

În cauza examinată, femeia a demonstrat – prin plata contribuțiilor – că a lucrat în Italia chiar mai mult de 10 ani, în mod continuu, numai că din cauza unor probleme administrative nu i-a fost modificată reședința în urma schimbării angajatorului.

INPS va trebui acum să o despăgubească cu 10.000 de euro pentru anularea sumei necuvenite și să reactiveze dreptul său de a primi Venitul de cetățenie pentru următoarele 18 luni.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În ordonanță, judecătorul a scris: „Neîncasarea Venitului de cetățenie” i-a „periclitat dreptul la o existență autonomă și demnă”.

Femeia a demonstrat că a întâmpinat dificultăți economice majore în perioada în care nu a primit ajutorul de la stat.