Întâlnirea profesioniștilor români la Roma: Oameni de succes și cu prestigiu în Italia

Sâmbătă, 19 martie, a avut loc la Roma o întâlnire a profesioniștilor români din capitala Italiei și zona Lazio. Evenimentul a fost organizat de GRASP / Global Romanian Society of Young Professionals (GRASP) Milano. Scopul întâlnirii a fost acela de a pune bazele unei rețele de profesioniști români și din Republica Moldova, ce activează la Roma, care să colaboreze pe diferite proiecte cu impact în Italia și România. 

La întâlnire a fost prezentă și doamna Raluca Eclemea Popescu, însărcinat cu afaceri a.i. la Ambasada României la Roma. Au participat 20 de români, majoritatea femei, care activează în cele mai diferite domenii. Printre cei prezenți s-au numărat reprezentanți ai lumii academice precum cercetători și profesori, medici dar și antreprenori, ingineri, juriști, contabili sau artiști recunoscuți la nivel național. 

Într-un cadru informal, participanții au vorbit despre parcursul lor personal și profesional în Italia, despre dificultățile întâmpinate dar și despre satisfacțiile obținute în propria carieră. 

Întâlnirea profesioniștilor români la Roma, eveniment organizat de GRASP Milano

Entuziasmul de a putea fi din nou, față în față, în cadrul unui eveniment cu participare fizică, a fost împărtășit de toți cei prezenți. Unii invitați au recunoscut că au foarte puține ocazii, în mediul lor profesional, de a vorbi în limba română, de aceea s-au bucurat de oportunitatea de a participa la un eveniment împreună cu alți conaționali. 

S-a discutat și despre stereotipurile legate de românii din Italia. Românii nu au avut întotdeauna o imagine bună în Italia, pe nedrept, dar lucrurile s-au îmbunătățit în ultimii ani. De asemenea, din ce în ce mai mulți români s-au remarcat în mediul lor de muncă, prin rezultatele obținute, dar și prin seriozitate, uneori lucrând dublu față de colegii lor născuți aici. 

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mai mulți invitați au povestit cum au luat-o „de la zero”, unii ajungând în peninsulă clandestin, deși în România aveau studii superioare. Au reușit apoi să-și recunoască studiile, să obțină calificările sau posturile dorite sau să-și deschidă propria activitate. Uneori, paradoxal, succesul și prestigiul obținut în Italia nu a însemnat și porți deschise sau o recunoaștere în țară!

Întâlnirea profesioniștilor români la Roma, eveniment organizat de GRASP Milano

Alături de dorința de a rămâne în contact, invitații și-au exprimat dorința de a participa la proiecte comune, inclusiv de ajutorare și transfer de expertiză în țara de origine, România. 

„A fost, ca de obicei, o întâlnire cu oameni minunați, din cele mai diferite domenii, care vor să se implice în activități pentru comunitate. De asemenea, ne-am bucurat că au participat atât profesioniști români stabiliți de peste 20 de ani în Peninsulă, cât și tineri cercetători sau absolvenți de facultate din generația a doua! Dacă la Milano avem mai mulți membri care lucrează în domenii precum cel financiar, în multinaționale spre exemplu, la Roma au participat mai degrabă profesioniști cu un background social, de științe umane sau artistic. Care sunt pașii următori?  Vom organiza, ca de obicei, cursuri și seminarii gratuite și vom colabora la proiectele pe care le avem deja demarate! Primul curs va fi unul de dezvoltare personală, pe 5 mai, ținut de Alina Dohotaru, psiholog român la Roma. Invităm profesioniștii români din capitală și zona Lazio să ni se alăture”, a declarat Salma Iorgu, vicepreședinte GRASP Milano, la sfârșitul întâlnirii. 

Întâlnirea profesioniștilor români la Roma, eveniment organizat de GRASP Milano

Detalii despre organizatori: GRASP Milano este o asociație apolitică care oferă profesioniștilor din rețea oportunități de networking, de dezvoltare profesională și personală, facilitând în același timp implicarea acestora în proiecte cu impact pentru România. Printre proiectele propuse comunității de români sunt:

• programul Mentorat pentru succes, în cadrul căruia profesioniști români din Italia oferă sprijin și orientare în carieră pentru elevi de liceu români

• Seminarii lunare pro-bono de dezvoltare personală și profesională pentru membrii comunității

• Bucuria de a dărui, un proiect prin care oferim burse de excelență pentru elevi români cu rezultate școlare foarte bune sau organizăm acțiuni de caritate

• Cercul Donatorilor din Italia, eveniment prin care strângem donații ce sunt apoi 100% îndreptate către organizații non-profit cu impact din Romania

• Concurs de creație literară și desen Ziua Limbii Române.