Exclusiv: O româncă la Festivalul de la Sanremo. Aura Anghel se ocupă de machiajul și coafura artiștilor

Din marea familie a profesioniștilor de la Festivalul Sanremo face parte și românca Aura Anghel, consultant de imagine și expert de modă. Din 2016, ea e membră din staff-ul celor care se ocupă de imaginea artiștilor care urcă pe scenă: se ocupă de machiaj și coafură. Românca a povestit, într-un interviu în exclusivitate pentru Rotalianul, detalii din spatele celui mai îndrăgit și urmărit Festival, precum și despre parcursul și cariera ei de succes în Italia. La sfârșit, a dat și câteva sfaturi de stil și imagine foarte utile.

Aura Anghel, consultant de imagine și expert de modă în Italia. Sursa foto: arhiva personală

Rotalianul: Cum ajuns să faci parte din staff-ul profesioniștilor de la Sanremo?

Aura Anghel: În 2016 am participat la un Reality Show TV, „Lookmaker Academy” unde am ajuns în finală. De acolo, parcursul meu profesional s-a schimbat aproape brusc. Așa începe aventura mea la Sanremo, iar din 2016 sunt prezentă constant la Festival.

Fac parte din echipa de profesioniști care se ocupă de machiaj și coafură, scopul fiind acela de a pune în valoare pe fiecare.

Cum e munca în spatele scenei , la cel mai cunoscut Festival de muzică din Italia? 

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Aura Anghel: Nu există niciun alt scenariu muzical sau spectacol care să aibă atenția a 12 milioane de telespectatori în același timp! Milioane de persoane, simultan, concentrate asupra aceluiași eveniment. De 73 de ani. O oportunitate imensă pentru tinerii la început de carieră.

Munca din spatele Festivalului începe în luna august a anului precedent. Semnalul de pornire este numirea directorului artistic, care dă startul tuturor lucrărilor de proiectare ulterioare și, desigur, se ocupă și de selecția cântecelor în concurs, împreună cu un dirijor. 

Amadeus, prezentatorul de acum, care are deja la activ mai multe ediții, a făcut o mică revoluție, implicând și artiști foarte tineri și non-melodici în ultimii ani. Generația tânără italiană, pornind de la Måneskin, a atras o audiență pe care Festivalul nu reușea să o atingă înainte. Probabil este și singurul eveniment televizat, urmărit de o audiență, un public format din persoane de toate vârstele.

Aura Anghel, consultant de imagine și expert de modă, alături de Amadeus. Sursa foto: arhiva personală

Care e atmosfera anul acesta?

Aura Anghel: Emoțiile festivalului se simt la televizor, imaginați-vă cum e aici, la Sanremo! Sunt emoții de tot felul: entuziasm, bucurie, nervozitate, nostalgie, tristețe, frici de tot felul. În general, Festivalul de la Sanremo este un eveniment plin de emoție și entuziasm.

Totul se vede, se aude, se simte și, mai ales, se respiră aici.

Care au fost cei mai simpatici participanți, din punctul tău de vedere? 

Aura Anghel: Particip la Sanremo din 2016, deci am avut ocazia să-i întâlnesc pe toți: cântăreți, actori comici, prezentatori. Mi-a plăcut foarte mult Diodato, Moda, Måneskin, Emma, Annalisa, Mahmood, Gianluca Grignani, Elisa… din toate punctele de vedere.

Care e, după părerea ta, cea mai elegantă prezență din ultimii ani la Festival? Cu ce VIP ți-ar plăcea să lucrezi?

Aura Anghel: O icoană de stil este Patty Pravo.  Mi-ar plăcea foarte mult să lucrez cu Emma Marrone.

Ce momente care ți-au rămas în inimă sau în amintire?

Aura Anghel: Mi-au rămas în minte două femei cu adevărat deosebite. Sharon Stone si Nicole Kidman: una pentru eleganța ei sofisticată, iar cealaltă pentru modul în care era conștientă de puterea ei uimitoare de seducție.

Alte momente pe care nu le pot uita: când, în 2018, Ornella Vanoni nu a înțeles ce premiu a luat, apoi cearta dintre cântăreții Morgan și Bugo, un moment tensionat atât pentru public cât și pentru organizatori, monologul prezentatoarei Diletta Leotta în anul de pandemie, care mi s-a părut cel mai nereușit din toate timpurile. Un alt moment din istoria Festivalului e atunci când orchesta care nu a fost de acord cu excluderea Malikăi Ayan și a aruncat partiturile în aer, în semn de protest

Acestea sunt doar câteva dintre momentele care mi-au rămas în minte din ultimele 10 ediții ale Festivalului.

Care e preferatul tău de la Sanremo 2023?

Aura Anghel: Marco Mengoni.

Ne poți povesti o anecdotă de la Festival?

Aura Anghel: Chiar una de anul acesta, chiar de azi dimineață (sâmbătă, 11 februarie, n.red) ! Stilista lui Leo Gassman a publicat un comunicat în care spune ca ia distanță de ținuta artistului, care a optat pentru un look cu un maieu alb. A spus că nu ar trimite niciodată un artist îmbrăcat așa pe scena. De fapt, solistul nu s-a îmbrăcat cu geaca aleasă de stilistă deoarece avea prea multe logo-uri vizibile!

Aura Anghel, consultant de imagine și expert de modă, la Festivalul de la Sanremo 2023. Sursa foto: arhiva personală

În a doua parte a interviului, am dorit să aflăm mai multe despre povestea de succes a Aurei Anghel. 

Născută în Brasov, românca a ajuns in Italia în 1998, „datorită pasiunii pentru modă și frumos. În mintea mea, Italia însemna moda”. Odată cu transferul în Peninsulă, prioritatea româncei a fost să studieze, să se perfecționeze, să învețe secretele meseriei: 

Aura Anghel: Toți banii mei, pentru foarte mult timp, i-am investit în studii: de la cursuri de hair style, make-up, personal shopper, totul cu scopul de a deveni un bun profesionist. Când am considerat că e momentul potrivit, am deschis un salon în localitatea Milano Marittima. Acolo pretențiile erau foarte mari, iar eu voiam să fiu la înălțime”.

Apoi, am început să aprofundez tot ce e legat de consultanța de imagine, o  profesie care m-a ajutat să înțeleg instant nevoia clientului meu, la 360 de grade. Unul din pașii din cariera mea a fost absolvirea Accademiei di Lusso din Milano, apoi Lookmaker Academy, tot in Milano. Am făcut nenumărate cursuri profesionale și specializări.

Cum a apărut pasiunea pentru ceea ce faci? 

Aura Anghel:  Pasiunea mea pentru frumos o am de mică. La 13 ani i-am tăiat toate rochiile mamei, pentru că mi se păreau urâte! Apoi eram obsedată de frumusețe, înțeleasă ca simplitate și bun gust, proporții, forme și culori. Am fost întotdeauna atrasă de lumea frumuseții și în special de puterea comunicativă și estetică a imaginii care are un impact instantaneu asupra noastră. O pasiune care m-a condus până la a-mi dedica viața profesională acestui domeniu fascinant.

Ce înseamnă imaginea, eleganța pentru o femeie?

Aura Anghel: Pentru o femeie, frumusețea poate însemna diferite lucruri în funcție de perspectiva și valorile fiecărei persoane. Unii o pot vedea ca pe o combinație de trăsături fizice, cum ar fi aspectul exterior sau proporțiile corpului. Alții pot vedea frumusețea în ceea ce privește personalitatea și atitudinea, inclusiv încrederea, compasiunea și generozitatea.

De asemenea, frumusețea poate fi percepută diferit în funcție de cultură, societate și perioadă istorică. În general, frumusețea poate fi definită ca o combinație de trăsături interioare și exterioare care creează o încântare estetică și emoțională. Eu am găsit o formula a frumuseții: Forma + Culoare = Frumusețe.

Ți-ai îndeplinit visele?  Ce e succesul pentru tine? Ce proiecte de suflet ai?

Aura Anghel: Am participat, în ultimii ani, la proiecte de succes, foarte multe backstage-uri, de la cinema, modă, festivaluri de muzică si prezentări de modă. Am fost invitată să fiu jurat la concursul „Miss Italia” Toscana.

Pentru mine, succesul înseamnă atingerea obiectivelor. Din punctul acesta de vedere, mă pot considera norocoasă deoarece am realizat absolut tot ce mi-am dorit. Consider că cel mai important în viața profesională, înainte de toate, este să găsești un echilibru între ambiție și alegerea unui obiectiv realist și sa lucrezi la atingerea acestuia cu dedicație și perseverență!

Care sunt cele mai elegante europence? Cum sunt româncele față de italience?

Aura Anghel: Dacă vorbim de eleganță, ca stil, mă duc cu gândul la femeile „royal”. Eleganța în atitudine, comportament și stil.

Este dificil să se generalizeze modul în care româncele și italiencele se îmbracă, deoarece acest lucru poate varia in funcție de regiune, clasă socială și stil personal. Cu toate acestea, exista câteva tendințe generale care pot fi observate.

În general, italienii sunt cunoscuți pentru a fi foarte atenți la modă și la felul în care arată. Ei tind să poarte haine realizate de designeri cunoscuți și să fie la curent cu ultimele tendințe în modă. De asemenea, italienii tind să fie mai casual în stilul lor vestimentar, cu atenție la detalii și accesorii.

Pe de alta parte, românii tind să fie mai conservatori în stilul lor vestimentar, cu accent pe confort și aspect practic. Ei tind să poarte haine mai simple și sunt mai puțin interesați de branduri și tendințe. Totuși, aceasta nu este o regula generală și există multe persoane care abandonează acest stil,  pentru unul mai modern, mai la modă.

Dacă ar trebui să dai un sfat unei femei, care e în căutarea propriului stil care ar fi acela? 

Aura Anghel: Caută să-ți cunoști forma corpului, experimentează, investește în piese de bază, descoperă-ți personalitatea și individualitatea. Fii tu însăți pentru a fi autentică, autenticitatea e secretul unei imagini de succes. Stilul este îmbrăcămintea gândurilor noastre, o repet de fiecare data când am ocazia!

Ce nu trebuie să lipsească în garderoba unei femei – trei lucruri? Dar din geantă?

  1. O pereche de blugi de calitate care să ti se potrivească bine și să fie confortabili – acestea sunt o piesă versatilă care poate fi purtată în multe ocazii diferite.
  2. O rochie neagră elegantă – aceasta poate fi purtată la mai multe evenimente formale și poate fi accesorizată într-o varietate de moduri.
  3. Un trench  – aceasta este o piesă importantă care poate fi purtata in toate cele 4 sezoane și se potrivește oricărei combinații pentru a adăuga o notă de eleganță și stil.

Din geantă:

  1. Un portofel – acesta ar trebui să fie suficient de mare pentru a ține cardurile, banii și alte lucruri importante.
  2. Ochelari de soare – aceștia sunt necesari pentru a proteja ochii de razele UV și pentru a adăuga un element de stil.
  3. Un balsam de buze/ruj- acesta poate ajuta la hidratarea și protejarea buzelor în timpul zilei si o nota de senzualitate seara

Unde te putem urmări pe canalele social?

Aura Anghel pe Facebook și Aura_anghel pe Instagram.