Întoarcerea lui Marin, românul din Italia care și-a pierdut banii la Veneto Banca

Protestul românului Marin Haralambie, 60 de ani, victimă a sistemului bancar italian, continuă. După ce a petrecut o lună de zile în mașină în fața filialei fostei Veneto Banca din Montebelluna (Treviso), din perioada sărbătorilor de iarnă și până spre sfârșitul lunii ianuarie, Marin s-a întors în aceste zile în fața băncii care l-a adus la faliment. De data aceasta, pe mașină are desenat tricolorul românesc, iar mesajul său de „Ajutor” este scris în limba română.

După 50 de zile petrecute în România, unde a stat în fața Palatului Prezidențial cerând ajutorul Președintelui și al Ministerului Afacerilor Externe român, sâmbătă, 20 aprilie, a intrat în zona pietonală din centrul orașului Montebelluna cu mașina și a parcat din nou, în fața sediului băncii italiene. „Când am sosit erau carabinierii, m-au oprit și mi-au spus că este interzis să intri cu mașina – explică românul nostru – am răspuns că sunt atât de multe lucruri care nu ar trebui să fie făcute, să înșeli oamenii de bani, de exemplu. Dar totuși cineva a făcut-o și așa că m-au lăsat să trec.”

Marin Haralambie pare decis să nu cedeze până când nu-și va vedea banii recuperați: „Aș putea sta aici pentru o zi sau pentru o lună, încă nu știu. Dacă nu rezolv, intenționez să merg la Roma în față la Palatul Quirinale (reședința oficială a președintele Italiei – n.r.)  sau la Montecitorio (sediul guvernului – n.r.) să văd unde reușesc să ajung. Dacă nu-mi dau banii, sunt gata să o termin cu viața asta, nu-mi este teamă și o voi face în mod spectaculos.”

Marin a sosit în Italia în 1999: „Cu un contract de muncă”, dorește el  să sublinieze. A lucrat ca mecanic până în 2004 când în urma unui accident tragic la locul de muncă a rămas invalid. În urma incidentului, românul a primit o sumă de bani ca despăgubiri pentru daunele suferite, din care 125.000 de euro a decis imediat să-i ducă la bancă. „Am vrut ca banii să fie în siguranță, un sprijin pentru bătrânețea mea și un ajutor pentru copiii mei. În bancă mi-au explicat că dacă aș face un depozit la termen, aș fi fost ispitit să-i folosesc, dar dacă aș fi investit în acțiuni ar fi fost mai convenabil și aș fi avut un profit mai mare. Am avut încredere. Și am pierdut totul.”

Veneto Banca a dat faliment și a fost preluată de Banca Intesa Sanpaolo. De Crăciunul trecut, Marin Haralambie a decis să protesteze în fața fostului sediu al Bancii Popolare Veneta din Montebelluna, primind solidaritate din partea altor depunători escrocați de bănci și chiar din partea primarului. Drept răspuns, Banca Intesa l-a denunțat. Depunătorii înșelați au organizat atunci un miting de solidaritate cu Haralambie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
@rotalianul