Intrarea în România cu un document de călătorie expirat sau fără un document de identitate. Informații de la Poliția de Frontieră

Dacă ești cetățean român, nu-ți poate nimeni interzice să intri în România. Autoritățile vamale nu sunt autorizate să dea nici măcar amendă în cazul în care ai documentul de identitate sau de călătorie expirat sau nu ești în posesia niciunui document de acest tip.

ATENȚIE! În caz de documente expirate sau în absența acestora, ți se poate refuza, însă, îmbarcarea de către companiile de transport, poți fi oprit pe drum de organele de control și supus la verificări, sau ți se poate refuza trecerea la alte puncte de trecere a frontierei din alte state.

La întoarcerea pe teritoriul României

În conformitate cu art 29 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, așa cum se arată pe site-ul oficial al Poliției Române de Frontieră, ofițerii instituției pot permite intrarea pe teritoriul României a cetăţeanului român care se legitimează cu un document de călătorie emis de autorităţile competente române, a cărui valabilitate a încetat, numai după efectuarea verificărilor corespunzătoare în evidenţele specifice, cu privire la identitatea şi cetăţenia titularului.

„În acest caz, durata verificărilor efectuate nu poate depăși 24 de ore din momentul prezentării solicitantului în punctul de trecere a frontierei”, scrie pe site-ul Poliției Române de Frontieră.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În cazul în care persoana care se prezintă în punctul de trecere a frontierei pentru a intra pe teritoriul României declară că este cetăţean român, dar nu posedă documente eliberate de autorităţile române, valabile sau expirate care să ateste identitatea acesteia, deci nu posedă nici un fel de document, organele poliţiei de frontieră trebuie să efectueze în cel mai scurt timp posibil verificările necesare pentru stabilirea identităţii şi cetăţeniei persoanei respective.

Polițiștii de frontieră sunt obligați să permită intrarea pe teritoriul României
persoanelor respective, de îndată ce stabilesc identitatea acestora, precum şi
faptul că sunt cetăţeni români.

În funcţie de intervalul de timp necesar pentru efectuarea verificărilor corespunzătoare de către organele poliţiei de frontieră, persoana poate fi cazată, cu acordul acesteia, într-un spaţiu special amenajat în incinta punctului de trecere a frontierei, pus la dispoziţie de administratorul acestuia.

Pentru orice dubiu sau întrebări, vă rugăm să contactați Poliția de Frontieră Română la următoarele date de contact:
– pentru informații: 021.9590
– alte probleme: 021 316 25 98 sau 021 318 25 98
– e-mail: pfr@igpf.ro

Atenție!

În caz de documente expirate sau în absența acestora, vi se poate refuza îmbarcarea de către companiile de transport, puteți fi opriți pe drum de organele de control și supuși la verificări, sau vi se poate refuza trecerea la alte puncte de trecere a frontierei din alte state.

De aceea, pentru o călătorie liniștită și fără probleme, vă recomandăm să verificați din timp termenul de expirare a documentelor de călătorie și să vă adresați în caz de expirare a acestora, consulatelor românești din străinătate, în vederea eliberării unui titlu de călătorie care vă va permite o călătorie liniștită și fără probleme.