Inundații extreme în Italia. Cel puțin 7 morți și 3 persoane dispărute, dintre care 2 copii

ACTUALIZARE 11:45: Conform ultimelor informații, numărul victimelor provocate de inundații a ajuns la 10 și alte zeci de persoane au fost rănite.

Numărul persoanelor dispărute, în schimb, se ridică la 4, două dintre acestea fiind în vârstă de 8 ani și de 17 ani.

De asemenea, o parte din spitalul din Senigallia a fost inundată, mai relatează sursele locale.

„Numărul morților ar putea crește”, a declarat în ultimele ore prefectul provinciei Ancona, Darco Pellos.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un val de ploi care s-a abătut asupra unei regiuni din Italia a provocat, în cursul nopții de joi spre vineri, 16 septembrie 2022, decesul a cel puțin șapte oameni și dispariția a trei persoane, printre care doi copii.

Străzi inundate în Italia, în cursul nopții trecute. Foto: Facebook/Sara Smargiassi

„O apocalipsă care a durat o noapte întreagă. Străzile erau ca râurile și au avut loc prăbușiri. Numărul victimelor este de 7 și 3 persoane sunt dispărute”, titrează astăzi cotidianul digital Ancona Today.

Dramaticele inundații, provocate în urma căderii a 400 de milimetri de apă în numai câteva ore, au avut loc în regiunea Marche din centrul Italiei și au afectat diferite localități, în special din provincia Ancona.

Potrivit sursei citate mai sus, principalele localități lovite de fenomenele meteorologice devastatoare sunt Cantiano, Serra Santabbondio, Sassoferrato, Arcevia, Serra de Conti, Barbara și Senigallia.

Șapte persoane și-au pierdut viața în urma acestor inundații, fiind vorba de patru persoane din localitatea Ostra, una din Trecastelli, una din Barbara și una din cătunul Betolelle, situat în localitatea Senigallia.

Corpul celei de-a șapte victime, un bărbat, a fost recuperat de pompieri de pe străzile inundate, acesta murind după ce furia apei l-a prins în autoturismul său și n-a mai avut posibilitatea să scape.

De asemenea, două femei au fost date dispărute, fiecare fiind împreună cu un copil, dar una dintre mame a fost găsită ulterior de pompieri. Fiul acesteia, precum și cealaltă mamă și copilul ei, sunt căutați în continuare de echipele de salvatori ale Pompierilor și Protecției Civile.

Diferite poduri s-au prăbușit în urma inundațiilor și mai multe case și activități comerciale au fost distruse, mai relatează presa locală.

Video-urile publicate pe rețelele de socializare arată imagini dramatice de la fața locului, cum ar fi înregistrarea distribuită de jurnalistul italian Gianluigi Nuzzi în care apa poate fi văzută cum invadează în mod violent străzile.

În multe localități, pompierii au fost nevoiți să intervină cu bărcile pentru a salva oamenii de la înec și pentru a-i duce într-un loc sigur.

„Dumnezeu să ne ajute… Situația, atât în partea dinspre Castelleone, cât și în partea spre Serra de Conti, este cu adevărat dramatică și tragică”, a transmis primarul din localitatea Barbara, Riccardo Pasqualini.

„Invit, dacă nu este absolut urgent și necesar, să nu ieșiți din case și să nu folosiți mașina. Este prea periculos și există riscul de moarte… Toate forțele disponibile sunt la muncă: Protecția Civilă, carabinieri și pompieri. Să ne ajute Dumnezeu…”, a mai solicitat el.

„La prima vedere este o situație apocaliptică, n-am mai văzut așa ceva în 62 de ani”, a declarat și primarul din Castelleone di Suasa, Carlo Manfredi, într-o transmisiune directă la Rai News.

„Plante cu tulpini foarte groase plimbate (de apă – n.r.) ca niște surcele. Din păcate, încă îl căutăm pe băiețelul de 8 ani care a dispărut aseară. Noaptea târziu am găsit-o pe mama lui, în viață încă, la 1 kilometru și jumătate de locul în care abandonase mașina.

„Protecția Civilă și alți voluntari scanează pârâul Nevola în căutarea copilului, dar nu am actualizări în acest sens. Mama și fiul erau în drum spre casă, femeia a văzut valul de apă, a coborât cu copilul și au fost târâți”, a mai precizat primarul italian.

„Alerta? (de vreme rea – n.r.) Primisem o alertă cu cod galben= pentru zonele 1 și 3, adică cele Apenine din zonele Pesaro și Fabriano. Acest debit de apă nu a fost prevăzut, dar nu era atât ploaia, cât ceea ce torentul Nevola aducea de pe munte. Acum nu mai avem posibilitatea de a trece pe cealaltă vale, toate podurile sunt blocate, trebuie verificată stabilitatea unora”, a mai adăugat Manfredi.

Un video publicat pe Facebook în ultima oră de Nano TV arată inundații foarte mari și în localitatea Cantiano, provincia Pesaro și Urbino, situată tot în Marche.