Maia Morgenstern și Adrian Munteanu, invitați de onoare la Centrul de Cultură și Tradiție Românească din Torino

Cu ocazia Zilei Mondiale a Femeii, Centrul de Cultură și Tradiție Românească din Torino, sub inițiativa „Amare con inteligenza, prevenire la violenza” a desfășurat trei zile de evenimente dedicate acestei zile după cum urmează:

Joi, 21 februarie 2019

La orele 15,30 la Sediul Consiliului Regional Piemonte în Sala Viglione din Palatul Lascaris, din Via Alfieri 15, Torino a fost găzduită conferința „Uomini che amano le donne” („Bărbați care iubesc femeile”), sub patronajul Consiliului Regional Piemonte și al Consultei Femeilor. Conferința a fost moderată de jurnalista Barbara Virga și prezentată de psihologul Valentina Mihaela Pascal, membru în Consulta Femeilor din Consiliul Regional Piemonte, încă din 2014.

Vorbitori din lumea italiană și română de cultură și sport, identificați în virtutea proiectelor lor în favoarea lumii feminine și-au dat mâna în această conferință multiculturală italo-română. Au fost invitați: fotograful Lorenzo Carrus, cantautorul Alex D’Herin, poetul Adrian Munteanu și președintele echipei FC Torinese 1894, Sante Squillace. Lucrările conferinței și salutul instituțional a fost prezentat de vicepreședinta Consiliului Regional Piemonte, doamna Angela Motta, care a adus salutul președintelui Consiliului Regional și bineînteles doamna Cinzia Pecchio, președinta Consultei Feminine din Consiliul Regional Piemonte.

Centrul de Cultură și Tradiție Românească din Torino. Foto: Mihai Bursuc

La finalul lucrărilor au luat cuvântul avocatul român stabilit în Italia doamna Rodica Smarandache și domnul Claudio Aluffi, formator și cercetător în comunicare și limbajul trupului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Vineri, 22 februarie 2019

La ora 18:00, la sediul Institutului Social din corso Siracusa nr. 10 din Torino, a fost găzduit spectacolul „Sus cortina pentru toți copiii”, având ca invitat special și de onoare, din România, pe actrița noastră remarcabilă, doamna Maia Morgenstern, protagonistă în anul 2004 în rolul Mariei din Nazaret, din filmul regizat de Mel Gibson „Patimile lui Hristos“. Maia Morgenstern a recitat fragmente din diverse texte literare, alături de un alt invitat special, poetul și scriitorul român Adrian Munteanu, într-un spectacol deosebit numit „Sus cortina pentru toți copiii”.

Centrul de Cultură și Tradiție Românească din Torino. Foto: Mihai Bursuc
Centrul de Cultură și Tradiție Românească din Torino. Foto: Mihai Bursuc
Centrul de Cultură și Tradiție Românească din Torino. Foto: Mihai Bursuc

Seara a avut oaspeți importanți, în persoana Excelenței Sale Domnul viceconsul Ioan Calciu, domnul Consilier Regional Andrea Tronzano și domnul Maurizio Marrone Dirigente Nazionale di Fratelli D’Italia. Aceștia au înmânat oaspeților noștri cele două Distincții de Onoare pentru participarea la Torino la cele trei zile de evenimente propuse de Centrul de Cultură și Tradiție Românească de la Torino, alături de domnul Costel Buliman, reprezentant Confimprese Torino, colaborator și consilier onorific și permanent al Centrului.

Centrul de Cultură și Tradiție Românească din Torino. Foto: Mihai Bursuc

Sâmbătă, 23 februarie 2019

Începând cu orele 10:00, la sediul Centrului de Cultură și Tradiție Românească din Torino, din Corso Trapani, nr. 25, a avut loc recitalul de poezie, povești și sonete „Trăistuța cu istorioare românești” susținut de scriitorul Adrian Munteanu, în mijlocul și cu aportul copiilor înscriși la centru, părinților și voluntarilor Centrului. Cu aceeași ocazie a fost prezentă doamna Augusta Montaruli, deputat în Parlamentul Italiei, avocat de profesie.

Centrul de Cultură și Tradiție Românească din Torino. Foto: Mihai Bursuc

Lucrările celor trei zile de manifestări au fost încheiate de doamna profesor Elisabeta Cioata Burduja, președinta Centrului de Cultură și Tradiție Românească din Torino, anunțând faptul că nimic nu ar fi fost posibil fără aportul tuturor celor care s-au implicat. A mulțumit în mod particular fotografului oficial domnul Mihai Bursuc, și el român stabilit la Torino (care a dăruit celor doi invitați din România două din lucrările sale cu orașul Torino transpuse în două tablouri deosebite). De asemenea, mulțumiri au mai primit partenerul media Radio Torino International, florăria TI AMO, a cărei patroni sunt familia Bojoga, și ei români stabiliți la Torino, firma Media Print Satu Mare care a oferit distincții deosebiților oaspeți, precum și tuturor părinților și voluntarilor care s-au implicat în mod direct în bunul mers al acestor trei zile de evenimente deosebite la Torino.

Centrul de Cultură și Tradiție Românească din Torino. Foto: Mihai Bursuc

A fost anunțat și faptul că de anul acesta, Centrul are deschisă și o școală italo/română pentru clasele 1-4, astfel încât, copiii românilor stabiliți la Torino să aibă cât mai mult sprijin educațional și să crească respectând valorile naționale și culturale ale statului din care provin, dar și ale celui unde locuiesc acum.

@rotalianul