Iohannis, la Casa Albă. Trump l-a felicitat pentru „curajul de a lupta împotriva corupţiei şi pentru apărarea statului de drept”

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit vineri după-amiaza, la Casa Albă, cu preşedintele SUA Donald Trump. La finalul discuţiilor care au durat 45 de minute, cei doi oficiali au susţinut o conferinţă de presă comună, în cadrul căreia şeful statului american l-a felicitat pe Iohannis pentru „curajul de a lupta împotriva corupţiei şi pentru apărarea statului de drept”, i-a mulţumit pentru măsurile luate de România referitoare la mărirea bugetului dedicat Apărării şi a salutat întârirea parteneriatului strategic dintre cele două ţări.

Trump a folosit evenimentul şi ca pretext pentru a face referire la evenimentele recente referitoare la izolarea Qatarului, acuzat de sponsorizarea terorismului, arătând că acest lucru nu mai poate continua şi că toate naţiunile civilizate trebuie să se unească pentru combaterea flagelului ISIS. În privinţa programului vizelor o întrebare în acest sens a părut a-l lua prin surprindere pe preşedintele american, care a răspuns sincer că acest lucru nu l-a discutat cu Iohannis, dar îl va discuta.

Cele mai importante declaraţii ale lui Donald Trump din cadrul întâlnirii

Este o onoare să primesc un prieten atât de bun al Americii, poporul român și cel american au atât de multe în comun, traditii vaste şi peisaje minunate.
Astăzi reafirmăm și sărbătorim un parteneriat strategic care a început acum peste 20 de ani, vizita dvs vine într-un moment important.
Vom lupta pentru a întări alianțele noastre, pentru a crea noi prietenii și pentru a ne alia in lupta împotriva teorismului.
Nu putem tolera aceste violențe.
Din păcate, există fondatori al acestui terorism la un nivel foarte înalt. Trebuie să oprim finanțarea terorismului. Am decis că a venit vremea sa îi cerem Qatarului să oprească finanțarea terorismului și ideologia extremistă.
Cer tuturor națiunilor să înceteze imediat să susțină terorismul, să nu mai învețe oamenii să omoare alți oameni.
Este prioritatea mea, e datoria mea ca președinte să asigur siguranța poporului nostru. Trebuie să oprim finanțarea, să nu mai învățăm oamenii să urască și să încercăm să oprim aceste crime (…) Sper să fie începutul sfârșitului finanțării terorismului. Nu mai vrem finanțare pentru terorism.
Mulțumesc poporului roman pentru toate lucrurile care au contribuit împotriva acestui lucru, cum este terorismul, România este un membru important împotriva ISIS, al patrulea contributor în Afganistan.
Vreau să recunosc puterea de conducere a președintelui Iohannis, și faptul că a crescut bugetul de apărare de la 1,4% la 2% și sper ca și celelalte ţări vor urma exemplul României. 
Mulți dintre cetățenii dvs au plătit cu viața și americanii onorează sacrificiul lor.
Sunt un avocat al întăririi alianței NATO printr-o mai mare responsabilitate a statelor membre.
(…) Domnule președinte, vreau să vă mulţumesc pentru eforturi și pentru curajul de a lupta împotriva corupției și pentru a apăra litera legii. Aceste măsuri sunt importante pentru înflorirea comerțului și pentru prosperitatea colaborării noastre.

Declaraţiile lui Klaus Iohannis, pe scurt

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Este important de notat că acest parteneriat creionează România şi ceea ce reprezintă România. Romania care luptă împreună cu SUA în Afganistan şi Irak.

Nu doar că trebuie să continue ci trebuie să fie mai puternic şi trebuie să rezolve cele mai importante probleme. Mă bucură faptul că NATO a decis să lupte împotriva terorismului. O mare parte a bugetului NATO trebuie să fie îndreptată spre achiziţii strategice. Să folosim cu înţelepciune banii.

Ştim că suntem poziţionaţi în flancul estic al NATO, şi noi ne bazam pe voi, pe Statele Unite. Nu putem să ne apără singuri, ne bazăm pe voi. România este membră a UE şi este în interesul vostru să aveţi o Uniune Europeană puternică ca partener.

Este vitală legătura transtlantică, care nu este numai despre diplomaţie . Împreună vom face parteneriatul mai puternic. NATO şi UE nu trebuie sa concureze, ci trebuie sa coopereze. Suntem responsabili, nu doar pentru siguranţa cetăţenilor ci şi pentru bunăstarea lor. Vă mulţumesc!

Ultima oară când un şef de stat român participa la o conferinţă comună cu preşedintele SUA a fost în 1978, atunci când Nicolae Ceauşescu a fost invitatul lui Jimmy Carter, informează mediafax.ro.