Candidată româncă acuzată de falsificarea de semnături pe listele electorale din Italia la alegerile municipale din 2016

În urma unei anchete fulger, finalizată în doar câteva luni la Novara, s-a descoperit că o româncă, fostă secretară a candidatului Daniele Andretta din partea mișcării „Io Novara” la funcția de primar, a folosit semnături false pentru depunerea listelor electorale la alegerile municipale 2016.

Implicate în acest scandal Ionela Georgescu, fostă secretară a candidatului Andretta și Isabella Arnoldi, jurnalist și consilier municipal la momentul respectiv.

Ar fi putut provoca un tam-tam politic și totuși nu a fost niciodată mediatizat cazul despre falsificarea semnăturilor legate de prezentarea listei „Io Novara”, care a sprijinit candidatura pentru funcția de primar a contabilului Daniele Andretta, consilier municipal actual al mișcării.

Dar câteva zile în urmă s-a aflat că, printr-o serie de încălcări ale Decretului prezidențial 570 din 1960 (o lege specială pentru infracțiuni electorale), Ionela Georgescu, proprietara unei săli de sport, riscă 10 luni și 20 de zile de închisoare pentru falsificarea și utilizarea de semnături false în vederea depunerii candidaturii la funcția de consilier al primăriei din orașul Novara.

Ionela Georgescu a recunoscut că a falsificat și s-a folosit în 2016 în mod ilegal de semnăturile a zeci de români, compatrioți care obținuseră reședința la Novara doar câteva luni mai devreme.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Caligrafia semnăturilor de pe liste care era asemănătoare, precum și faptul că din aproximativ 50 de noi rezidenți la Novara în câteva zile, doar doi cetățeni erau italieni, restul români, a atras atenția organelor în drept iar poliția a deschis imediat o anchetă coordonată de procurorul Giovanni Caspani.

S-a ajuns la Ionela Georgescu în urma descoperirii unei adrese de email cu numele Andretta, email utilizat de către companii cu sediul în biroul contabilului, pentru cererile de înregistrare în disputa electorală. Femeia, care la rândul său a candidat pentru „Io Novara”, (a obținut 46 de voturi), și-a mărturisit fapta iar Isabella Arnoldi, jurnalist și consilier municipal la acea vreme, a validat semnăturile, fapt pentru care riscă 6 luni de închisoare.

Daniele Andretta, fost candidat la funcția de primar și actual consilier municipal, declară:

„Nu știu nimic. N-am fost nici măcar informat că s-a deschis o anchetă în acest sens în ce privește falsificarea semnăturilor de pe listele care m-au susținut. De aceea nu știu ce să zic și prefer să nu comentez în nici un fel.”

Sursa: lastampa.it