Istoria Italiei: 78 de ani de la masacrul în care și-au pierdut viața 560 de oameni uciși cu sălbăticie

Se împlinesc astăzi, 12 august 2022, 78 de ani de la masacrul din Sant’Anna di Stazzema, un sat din Toscana unde au fost uciși de către naziști, cu ajutorul organizației „Brigate Nere”, aproximativ 560 de oameni dintre care peste o sută erau copii, după ce au fost primite informații că în zona existau formațiuni partizane.

Cu această ocazie, președintele Sergio Mattarella a declarat în ședința Parlamentului italian: „Comemorarea victimelor masacrului de la Sant’Anna di Stazzema este pentru întreaga Europă un impuls constant de a păstra pe primul loc tema respectului pentru viața oamenilor, a păcii ca orizont istoric necesar.”

În dimineața zilei de 12 august 1944, soldați germani din trei companii ale Diviziei a XVI-a SS-Panzergrenadier-„Reichsführer-SS”, comandată de Gruppenführer Max Simon, au intrat în satul montan Sant’Anna di Stazzema. Odată cu ei au venit și câțiva membri ai Brigăzilor Negre (organizație formată din membri voluntari ai Partidului Republican Fascist italian).

Max Simon. Sursa foto: Corriere della Sera

Soldații au procedat imediat la încercuirea sătenilor și refugiaților, închizându-i în mai multe hambare și grajduri, înainte de a-i executa în mod sistematic. Grupuri de oameni au fost împușcați cu mitraliere, iar alții au fost adunați în subsoluri și alte spații închise după care au fost aruncate grenade de mână.

 

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La biserica locală, preotul Fiore Menguzzo a fost împușcat de la distanță, după care soldații au deschis focul asupra a aproximativ 100 de persoane adunate acolo. În total, victimele au inclus cel puțin 107 copii (dintre care cel mai mic, Anna Pardini, avea doar 20 de zile), precum și opt femei însărcinate (dintre care uneia dintre ele, pe nume Evelina Berretti, i s-a tăiat stomacul cu baioneta, iar bebelușul a fost scos și ucis separat).

După ce alte persoane au fost ucise prin sat, cadavrele au fost incendiate (la biserică, soldații au folosit stranele de lemn pentru a ațâța focul în care au fost arse cadavrele). Animalele au fost de asemenea exterminate și întregul sat a fost ars. Tot masacrul a durat trei ore.

Distribuie acest articol