Istoric român apreciat în Italia: „Percepția asupra României este din ce în ce mai pozitivă în Occident”

Antoniu Martin, specialist în istorie contemporană și cu o activitate vastă în domeniul jurnalismului internațional, a fost recent admis în Uniunea Jurnaliștilor din San Marino (USGI), informează publicația Nuove Cronache.

Această recunoaștere vine în contextul colaborărilor sale cu numeroase publicații italiene de prestigiu și contribuie la consolidarea imaginii României în mediile occidentale.

1200-20240515115043 (1)
Antoniu Martin. Sursa foto: Nuove Cronache

Antoniu Martin a explicat că admiterea sa în USGI a fost determinată de solicitările venite din partea unor ziare italiene renumite, care au dorit să publice articole despre România, Republica Moldova și Balcanii de Vest.

„De mai mulți ani, colaborez cu presa italiană pe teme legate de România și Europa de Est. În acest context, Uniunea Jurnaliștilor din San Marino a considerat oportun să mă admită ca membru, ceea ce mă onorează și îmi deschide noi perspective de colaborare jurnalistică,” a declarat el.

Istoricul român este cunoscut pentru interesul său în înțelegerea societății românești și internaționale, având un doctorat în istorie contemporană și publicând numeroase lucrări despre evoluția României și Europei Centrale și de Est.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De asemenea, el este pasionat de studierea democrației și totalitarismului din secolul XX, construcția europeană, multiculturalismul, geopolitica și relațiile internaționale.

În urma izbucnirii războiului din Ucraina, a început să publice articole despre Europa de Est, inclusiv România, în diverse publicații italiene.

„Am observat un interes crescând pentru România din partea jurnaliștilor și analiștilor geopolitici italieni. Percepția asupra României este din ce în ce mai pozitivă în rândul mediilor politice și culturale occidentale,” a subliniat el.

Participând la conferințe și simpozioane în Italia, a observat că România este din ce în ce mai cunoscută și apreciată în Occident, în special datorită rolului său în sprijinirea refugiaților ucraineni în primăvara și vara anului 2022.

„În acel context, mulți ochi internaționali erau îndreptați asupra României, iar comportamentul excepțional al românilor față de refugiați a fost remarcat și apreciat,” a adăugat el.

În concluzie, Antoniu Martin a evidențiat faptul că România este considerată un factor de stabilitate în regiunea Europei Centrale și de Est, precum și în bazinul Mării Negre.

Colaborările sale cu presa italiană continuă să contribuie la îmbunătățirea imaginii României în mediile internaționale, deschizând noi oportunități de cooperare și dialog.