Italia: 15 premii obținute de România și Republica Moldova la Concursul Internațional „Giovani e Poesia” – ediția 2019/2020

România și Republica Moldova au obținut la Concursul Internațional „Giovani e Poesia” de la Triuggio (Lombardia) – ediția 2019/2020, un număr de 15 premii, ne-a transmis într-un comunicat Violeta Popescu, directoarea Centrului Cultural Italo-Român din Milano.

La cea de-a 29-a ediție a Premiului Internațional „Centro Giovani e Poesia-Triuggio” au participat 675 de autori cu un număr de 647 compoziții. Prezența străină a fost următoarea: 227 din Bulgaria, 59 din Bangladesh, 52 din România, 25 din Maroc, 12 din Senegal, 8 din Pakistan, 7 din Albania, 5 din Peru și Moldova, n.4 din Germania, Egipt, Ucraina, Croația și Turcia, n.3 din China, Tunisia și Serbia, n.2 din Ghana, Venezuela, Indonezia, Benin, Spania, Rusia și Algeria, n.1 din Nigeria, pentru în total 440 de autori. Au fost admise la examinarea Comisiei de selecție nr. 675 de autori. Premiul Internațional de Poezie s-a născut în anul 1991 ca un obiectiv al Centrului de Poezie din Triuggio, al cărui mentor este poetul Alessandro Villa.

Concursul este o manifestare care reunește o importantă participare internațională, fiind prezente și la actuala ediție mai mult de 20 de țări și se bucură de organizarea, colaborarea și patronajul mai multor parteneri: Fundatia „Centro Giovani e Poesia” din Triuggio, patronajul Primăriei orașului, Regiunii Lombardia, Provinciei Monza și Brianza, Banca Credito Cooperativo din Triuggio, a ziarului „Il Cittadino” din Monza, a revistei „Messaggero dei ragazzi” și colaborarea Editurii „Prometheus” din Milano, care tipărește în fiecare an un volum cu poeziile premiate.

De mai mult de un deceniu, Centrul Cultural Italo-Român din Milano este partener și susținător al concursului, inițiind legătura cu mai multe școli din România si Republica Moldova, pentru înscrierea și participarea elevilor la acest proiect. România este prezentă în mod constant din anul 1993 la acest concurs, cu peste 800 de autori înscriși și 120 premii obținute, între care, patru medalii de argint din partea Camerei Deputaților Italiene. În decursul anilor s-a constatat o mare participare a elevilor și tinerilor din Italia, dar și alte țări devin tot mai prezente în cadrul acestei importante manifestări de poezie cu caracter internațional. Concursul Internațional de Poezie de la Triuggio a reunit și la prezenta ediție sute de candidați la premiile oferite de un juriu special format, care analizează creațiile poetice, majoritatea aparținând cu precădere copiilor de la școala primară până la liceu, dar și adulți, creații ale unor poeți consacrați.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Lista premiilor atribuite tinerilor din Români și Republica Moldova:

  • Secțiunea A (autori cu vârsta până în 12 anni) – premiul de merit: BIATRIS COSTIN STAN di Bacău (România);
  • Secțiunea C (vârsta 13-17 ani): primul premiu: PETRA ANA MIRICA BOBIT din Galați (România); premiul III: GEORGIANA VALCU din Brașov (România);
  • Premiul patru cu mențiunea de onoare: ALEXANDRU CIOLAN TUDOR din Brașov (România);
  • Premiul ex aequo, cu mențiune specială: – DARIA SONEA din Săcele (România);
  • Secțiunea E (silloge inedita) premiul II– ELENA BUTUC di Cantemir (Moldova);
  • Secțiunea F (foto-poesia/in memoria di Angelo Villa) – premiul I: VINCENZO AVADANI di Botoșani (România).

Au mai fost atribuite alte premii și mențiuni

Premiul special „In memoria di Aldo Grassi-miglior testo di giovane autore straniero”:

  • PETRA ANA MIRICA BOBIT di Galati (România);
  • SARAH NAZARE di Aiud (România);
  • MARIANA HAJDER din Cantemir (Republica Moldova);
  • MATEI CONSTANTIN RUS din Balotești (Romania);
  • DOINA STINA din Gura Galbenei ( Republica Moldova);

Diploma Speciale del Trentennale del Centro Giovani e Poesia- esordio e fedeltà a:

  • ELENA PREDUSEL din Craiova (România);
  • ANGI MELANIA CRISTEA din Craiova (România);
  • MARIA CECILIA SOSU din Preimer (Romania).

Ca în toți anii, ceremonia de premiere urma să aibă loc în prima duminică a lunii iunie la Villa Taverna din Triuggio. Dat fiind contextul evenimentul se va organiza la o altă dată dacă va fi posibil.