Italia: 170 de badante și menajere în atenția Gărzii de Finanțe. Nu au depus formularul 730 pentru a-și declara veniturile

Garda de Finanțe din Mondovì, localitate situată în provincia Cuneo, din Piemont, a anunțat că au fost descoperite 170 de îngrijitoare și menajere care nu au depus niciodată declarația de venit cu ajutorul formularului 730, deși veniturile acestora depășea cifra de 8.000 de euro anual.

Operațiunea desfășurată de ofițerii de la Garda de Finanțe s-a numit „Badante distrate” și a scos la iveală faptul că 170 de lucrătoare din sectorul casnic, de naționalitate italiană și străină, au „uitat” să depună formularul 730 cu care să-și declare veniturile și să-și plătească astfel taxele și impozitele aferente, relatează publicația L’Unione Monregalese.

S-a constatat că de-a lungul anilor au fost omiși din declarațiile de venit peste 5 milioane de euro, pentru un prejudiciu de peste un milion de euro la bugetul statului italian.

„Activitatea de inspecție a Gărzii de Finanțe face parte din protecția veniturilor statului care, în acest moment istoric, trebuie să facă față cheltuielilor extraordinare pentru a contracara consecințele pandemiei”, mai scrie sursa citată.

Personalul casnic din Italia (îngrijitoare, menajere, bone etc.) percepe o retribuţie din care sunt reţinute contribuţiile de asigurări sociale, însă nu şi impozitul pe venit (IRPEF). Din acest motiv, lucrătoarele care depășesc un total de 8.174 de euro pe an, au obligaţia să prezinte declarația pe venitul obținut în anul anterior, cu ajutorul Formularului 730 sau Modello Unico.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În caz de neprezentare a declarației de venit riscaţi să primiţi din partea autorității fiscale din Italia (Agenzia delle Entrate) o solicitare de plată a impozitului cu majorări. Lipsa declarației de venit poate avea ca și consecință amenzi începând de la 250 de euro și care pot ajunge la sume de ordinul miilor de euro.

Când este obligatoriu să faceți declarația de venit:

  • declarația de venit trebuie să fie depusă cu ajutorul formularului 730 sau cu „Modello Redditi” de către toți lucrătorii care au avut venituri mai mari de 8,174 de euro în anul precedent;
  • când contribuabilul este titular de o activitate privată (Partita IVA), chiar dacă în 2020 nu a obținut nici un venit este obligat să depună declarația de venit;
  • dacă lucrătorul a schimbat locul de muncă pe parcursul anului 2020, a perceput retribuții de la doi sau mai mulți angajatori, este obligat să depună declarația de venit indiferent de suma anuală încasată;
  • cei care au încasat pe parcursul anului 2020 atât salariu, cât și ajutorul de șomaj.

Pentru completarea declaraţiei de venit şi pentru a verifica ce impozit pe venit trebuie să plătiţi şi scutirile de care puteţi beneficia, vă puteţi adresa celui mai apropiat birou de tip CAF.