Italia, 20 de ani de prezență românească în Trentino. Spectacol cu muzică și dansuri tradiționale

Piața Mostra din Trento a fost sâmbătă, 30 septembrie, gazda unui spectacol de tradiție românească.

În colaborare cu Provincia autonomă, Comuna Trento și cu participarea Diecezei Trento, Parohia Ortodoxă Română „San Marco” din Trento a marcat două decenii de prezență românească în regiunea Trentino.

Centrul sărbătorii a fost animat de numeroase jocuri și spectacole pentru copii, care au avut parte și de un mini-teren de fotbal amenajat special pentru această ocazie.

1200-2023100194724

Printre invitații de onoare s-au numărat și tinerii atleți ai echipei Trento Calcio, precum și jucătorul echipei principale, Sergiu Suciu.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Însă ziua nu a fost doar despre sport. Atmosfera a fost inundată de muzica și dansurile tradiționale românești, oferite de copiii Parohiei Ortodoxe Române și de Associazione culturale Artisti. De asemenea, s-a bucurat de prezența elevilor școlii de dans Ritmomisto din Lavis.

„Am organizat o zi plină de muzică, spectacole și gastronomie, care îmbină diverse culturi, dar care se unesc în limbajul universal al jocurilor, sportului și râsetelor copiilor și familiilor”, a declarat părintele Ioan al Parohiei Ortodoxe Române San Marco.

De asemenea, a fost transmis și un mesaj din partea episcopului Diecezei Trento, Lauro Tisi, care era angajat într-o conferință la Verona. Prin vocea lui don Mauro Leonardelli, a fost subliniată importanța comunității ortodoxe române:

„Douăzeci de ani sunt o reușită remarcabilă. Prezența voastră, a creștinilor ortodocși români, este pentru toți noi un semn de binecuvântare. Sinceritatea mărturiei voastre, frumusețea liturghiei orientale și capacitatea voastră de a vă integra perfect cu localnicii trentini vă fac un semn indelebil al prezenței Domnului Isus în orașele și teritoriile noastre. Pentru aceasta, îi mulțumesc Domnului alături de voi.”

În încheiere, Mirko Bisesti, consilierul pentru cultură, a accentuat valoarea amestecului de culturi care favorizează îmbogățirea și integrarea socială în comunitate.