Italia: 39 de cetățeni români participă la alegerile locale din 10 iunie

Un număr de 39 de cetăţeni români rezidenţi în Italia au solicitat şi au primit adeverinţele necesare pentru a-şi putea înscrie candidatura la alegerile locale din această ţară, anunţă Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), printr-un comunicat transmis la Agerpres.

Adeverinţele eliberate de AEP atestă faptul că, potrivit evidenţelor autorităţilor române, solicitanţii nu au nicio interdicţie în ceea ce priveşte exercitarea drepturilor electorale şi nici nu se află sub incidenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive prin care să fi fost condamnaţi la pierderea drepturilor electorale, se arată într-un comunicat al AEP.

Din cei 39 de potenţiali candidaţi români la alegerile locale din Italia, 31 sunt femei şi 8 sunt bărbaţi.

Românii din Peninsulă, în calitate de cetățeni comunitari, au dreptul să participe la alegerea directă a primarului și a membrilor din consiliul local. Mai mult, românii pot să și candideze pentru un post în consiliile locale. Pentru a candida, ei au nevoie de o adeverință eliberata de Autoritatea Electorala Permanentă din Romania (AEP), care să ateste că solicitantul nu a fost decăzut din drepturile electorale printr-o hotărâre judecatorească definitivă.

Spre deosebire de italieni, care au drept automat de vot, românii trebuie să se înscrie pe listele suplimentare electorale din orașul de reședință, dacă vor sa participe la scrutin.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI